Ramberg rasar när polisen presenterar kartläggning av kriminella gäng

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0/
  • Fredag 23 feb 2024 2024-02-23
E-post 0

Polisen bedömer att 14 000 personer är aktiva i kriminella nätverk, medan cirka 48 000 personer bedöms vara kopplade till gängkriminella genom brottsmisstankar och underrättelseinformation. Den sistnämnda kategorin får Expo-bossen Anne Ramberg att rasa, och fråga sig om polisen räknar gängkriminellas familjemedlemmar och skolkamrater som ”kopplade” till gängkriminalitet.

På fredag morgon höll regeringen och polisen en pressträff där man presenterade en kartläggning av antalet personer i den gängkriminella miljön i Sverige.

Enligt polisens kartläggning är omkring 14 000 personer aktiva i kriminella nätverk, medan omkring 48 000 personer bedöms vara kopplade till olika nätverk. De ”kopplade” personerna är sådana som kopplas till aktiva personer genom brottsmisstankar och underrättelseinformation.

De 14 000 som bedöms som ”aktiva” i nätverken har delats upp i flera kategorier. 2 000 personer bedöms som ”strategiska aktörer”, det vill säga gängledare, medan 5 300 personer beskrivs som utförare i det högre skiktet.

– De kan liknas med platschefer, de genomför brottsliga uppdrag men de rekryterar framför allt personer i det lägre skiktet, säger rikspolischef Petra Lundh på pressträffen enligt Expressen.

5 500 personer räknas som utförare i det lägre skiktet, medan 680 personer pekas ut som ”möjliggörare”, som penningtvättare eller revisorer.

88 procent av de aktiva personerna är svenska medborgare, av vilka 8 procent har dubbelt medborgarskap. 11 procent är utländska medborgare. Hur stor andel som har utländsk bakgrund har polisen inte mätt.

– Jag tror att alla förstår att det kommer ta tid att vända den här utvecklingen, givet hur djupt de här problemen gripit tag om vårt samhälle, men jag är övertygad om att det går, säger justitieminister Gunnar Strömmer.

På en fråga från Expressen om man är säker på att oskyldiga personer, exempelvis personer som har vanliga vänskapsband till gängkriminella, inte har kartlagts svarar Petra Lundh:

– Tanken med att titta på det här det är att försöka sortera bort alla som inte ska vara där. Sen är det naturligtvis så att det här görs på en aggregerad nivå, så man ska tolka siffrorna med viss försiktighet. Det är därför vi också har det här med kopplingar till minst två individer. Och där måste jag påpeka att genomsnittet har sex stycken sådana kopplingar, säger Petra Lundh.

Det svaret var inte tillräckligt för Expo-bossen Anne Ramberg, tidigare generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund.

”Vad menas med koppling till gängkriminella? Är det familjemedlemmar eller skolkamrater som avses?” skriver Ramberg på plattformen X och fortsätter: ”En viss återhållsamhet är önskvärd när hotbilder målas upp i den repressiva lagstiftningens tidevarv.”

Ramberg länkar även till Expressens artikel, där Petra Lundh som ovan redovisat uppger att familje- eller vänskapsband inte är tillräckligt för att klassas som kopplad till gängkriminella i kartläggningen.

X-användaren Bawar Kim Ismail, tidigare ledarskribent för GP, numera politiskt sakkunnig hos arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson, påpekar även att uppgifter om hur personer bedömts som kopplade till gängkriminalitet finns tillgängligt i presentationen som går att ladda ned från regeringens hemsida.

Läs även: Ramberg raderar – jämförde Guccikepsar med Davidsstjärnor

Läs även: Ramberg rasar mot Kristersson kräver ursäkt till invandrare

Läs även: Ramberg rasar mot förslag att beslagta gängkriminellas tillgångar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag