Ranelid rasar mot Löfvens och Fridolins språkbruk: ”Fekalier och träck på allmän plats”

Ranelid har minst sagt synpunkter på Fridolins och Löfvens språkbruk. Foto: Frankie Fouganthin / Nyheter Idag / Almega
  • Tisdag 1 dec 2015 2015-12-01
E-post 245

SVERIGE Nu ryter författaren Björn Ranelid ifrån om språkbruket hos Stefan Löfven och Gustav Fridolin i en statusuppdatering på Facebook. Nyheter Idag har talat med Ranelid som förklarar närmare vad han tycker. – ”Okej” är för mig en slasktratt, en container och en kloak, säger Ranelid i telefonen.

Författaren och ordkonstnären Björn Ranelid är djupt kritisk till språkbruket hos statsminister Stefan Löfven och utbildningsminister Gustav Fridolin. Tidigare har Löfven kommenterat jihadresenärer från Sverige med orden ”Det är inte okej”. Men även Fridolin har kommenterat opinionen med orden ”Jag skiter i det”.

Bägge uttrycken från statsministern respektive utbildningsministern möter hård kritik från Björn Ranelid. I en Facebookuppdatering som har fått stor spridning går författaren till hård attack mot politikerna för deras språkbruk.

”Miljöpartisten borde inte släppa sina fekalier och sin träck på allmän plats i språket. Han är utbildningsminister i en regering och han bör och skall behärska det svenska språket och uttrycka sig med sans, vett och bildning”, skriver Ranelid.

”Som om man uttryckte sig att man har fått nageltrång”

När Nyheter Idag når Björn Ranelid över telefon poängterar han flera gånger att han absolut inte har något emot Gustav Fridolin eller Stefan Löfven som politiker. Tvärtom hyser han all respekt för statsministern och utbildningsministern. Det är språkbruket han invänder kraftigt emot och vi bad Ranelid utveckla sitt resonemang.

– När det gäller en så oerhört väsentlig fråga och ett problem för hela världen idag vad det gäller asyl, migration och flyktingar till Sverige och man ska uttrycka något om oron om de unga människor som ansluter sig till IS, då ska man inte använda ordet ”okej”, förklarar Ranelid för Nyheter Idag.

– Det uttrycket använder man om man pratar om en skada i fotboll eller att ett matchresultat är ”okej”. Det ska användas ett annat ord. Det är som om man uttryckte sig att man har fått nageltrång eller något annat oväsentligt, fortsätter han.

”En slasktratt, en container och en kloak”

Istället manar Ranelid att statsministern ska höja nivån på sitt språkbruk och försöka använda alla de ord som finns i det svenska språket. Författaren efterlyser mer bildning och begåvning från statsministerns och utbildningsministerns språkbruk.

– Han ska tänka igenom sina ord. Han har gott om tid att tänka över det. Han ska vara nyanserad och det ska finnas tyngd och det ska finnas bildning och begåvning i det han säger, därför att det är så viktigt just när det gäller att kommentera detta. Då bör man inte krympa detta språk, detta nyansrika språk till ordet ”okej”.

En annan sak Ranelid invänder emot är förkortningar i det svenska språket. Han menar att om vi fortsätter förkorta ord hamnar vi till slut i ett läge där vi bara har ”läten” istället för ord.

– ”Okej” är för mig en slasktratt, en container och en kloak. Det används i alla sammanhang. Istället för att använda 40 alternativa uttryck som ”anständig”, eller för att ta ett exempel så säger de ”typ”, de förkortar ord som ”avis” som betyder avundsjuka, ”info” för information. Om vi ständigt ska förkorta ord och efterlikna och kopiera Instagram och Twitterspråket så får vi till sist bara läten.

Nedan kan du lyssna när Ranelid ondgör sig över politikernas språkbruk

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag