Rapparen Frej Larsson i blåsväder efter misstänkt hot mot polis – Viktor Banke kallas in

Foto: Nyheter Idag/Wikipedia Creative Commons Viktor Banke försvarar rapparen Frej Larsson
  • Torsdag 1 mar 2018 2018-03-01
E-post 170

Poliser grep häromdagen artisten Frej Larsson i hemmet misstänkt för hot mot tjänsteman alternativt olaga hot berättar Gaffa. ”De sätter mig i arresten utan att ha berättat vad jag är misstänkt för, de ger mig fulla restriktioner dvs. Jag får inte ha NÅGON kontakt, inte ringa några samtal eller ens ha en penna i cellen”, skriver Larsson i ett pressmeddelande.

Upprinnelsen är en bild på Instagram som Frej Larsson lagt upp på sig själv och rapparprofilen Joy M’Batha. På bilden håller Larsson ett glas med en guldfisk i. Han skriver att han döpt guldfisken till Annika Ljung och att den ska filéas på valborg. Dessutom har han hashtaggat bilden med #dåskahonskjutas.

Fyra dagar efter Instagraminlägget så går polisen in i Frej Larssons lägenhet, beslagtar hans elektroniska utrustning och griper honom.

I polisförhör som Gaffa har tagit del av, går det att läsa: ”Genom att ha hotat med att filéa polisman på valborg. Hotet varit ämnat att framställa allvarlig fruktan hos målsägande.”

Enligt Gaffa så säger Frej Larsson att han aldrig varit i kontakt med Annika Ljung men att han gärna träffar henne. Vidare efterlyser Frej Larsson en debatt där konstnärer kan förklara sitt gränsöverskridande.

Annika Ljung är den polis som tog beslut om razzia mot ett evenemang på Södra teatern i januari där ett 20-tal personer greps. Hon konstaterade att det var en ”bedrövlig signal till unga” att narkotikaanvändande kan ske helt öppet.

– Vi kommer dit och påträffar påverkade personer och väldigt mycket narkotika. Man snortar kokain öppet, man känner cannabisdoft inne i lokalen och utanför, sade Annika Ljung till SVT.

Södra Teaterns kommunikationsansvarige Johanna Carlberg tyckte polisens kritik var orättvis.

– Jag tycker det är problematiskt, vi samarbetar för att skapa en trygg miljö, inte för att polisen ska åsikter om vad som ska pågå på våra scener.

– Det är artisten Frej Larsson vi arbetat med här. Att han har utmanat Rysslands syn på hbtq-frågor ville vi vara med och uppmärksamma och stötta, sade hon till SVT.

Frej Larsson har fortsatt att håna polisen efter gripandet. I helgen släppte han låten ”Då ska hon skjutas”. Han rappar: ”Ge tillbaka min dator med skivan i annars kommer jag skriva, Annika Ljung är en ful fisk och då ska alla små fiskar få lida”.

Viktor Banke, känd som asylrättsadvokat, debattör och författare, är Frej Larssons försvarare.

– Det är inte brottsligt, det han har gjort. Även om jag skulle vilja kan jag inte säga vad uttalandena handlar om men vi anser att det är inom ramen för hans konstnärliga verksamhet. Polismyndigheten har uppenbarligen en annan syn på det, säger Banke till Dagens Nyheter.

Läs även: Viktor Banke kräver ökad invandring

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag