Raseri mot Billström: ”Varför kryper ni för ett gäng medeltida despoter?”

Bild: Tobias Hellsten/CC BY-SA 4.0/European Peoples Party/CC BY 2.0.
  • Tisdag 1 aug 2023 2023-08-01
E-post

Användare på plattformen X, tidigare Twitter, rasar mot utrikesminister Tobias Billström. Detta efter inlägg där Billström skriver att man studerar resolutionen från Islamiska Konferensorganisationen, som kräver att koranbränningar stoppas, ”noga”.

Efter att Irak, Iran och Saudiarabien sammankallat Islamiska Konferensorganisationen, IOK, kom organisationen på måndagen överens om en resolution på 35 punkter angående den senaste tidens koranbränningar i Sverige och Danmark.

Bland annat uppmanas de 57 medlemsländerna till ”nödvändiga insatser på politisk nivå, inklusive att kalla upp ambassadörer för överläggningar samt ekonomiska, kulturella eller andra åtgärder för att uttrycka avståndstagandet av upprepade smädelser mot den heliga Koranen och islamska symboler”.

Resolutionen fördömer koranbränningar, men också andra ”försök att svärta ned” olika ”heliga böcker, värderingar och symboler för islam och andra religioner” med hänvisning till yttrandefriheten.

Läs även: Svenska moskéer vill ha totalt förbud mot kränkningar

”Resolutionen har nu antagits av de 57 länderna i OIC. Den innehåller ett antal förslag och rekommendationer. Vi ska studera dessa noga och fortsätter vår viktiga dialog med OIC och OIC:s medlemsländer. Vi har ett intresse av nära samarbete” skriver utrikesminister Tobias Billström på plattformen X.

”Regeringen är mycket tydlig i sitt avståndstagande från de islamofobiska handlingar som enskilda personer genomfört vid manifestationer i Sverige. På Justitiedepartementet pågår en analys av rättsläget, däribland ordningslagen” fortsätter Billström.

Billströms inlägg möter hård kritik.

På tisdagen klockan 11.30 kommer statsminister Ulf Kristersson (M) och justitieminister Gunnar Strömmer (M) hålla en pressträff ”om det säkerhetspolitiska läget”. Under pressträffen kommer man att presentera ”åtgärder för att skydda svenska medborgare”.

Läs även: Billström skriver till islamistländer att Sverige ser över ordningslagen

Läs även: Regeringen överväger åtgärder för att stoppa bränningar av ”heliga skrifter”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag