Rasistskandalen i SSU fortsätter: För statistik på ras och raderar tweets

SSU krishanterar den växande rasistskandalen genom att radera Tweets.
  • Fredag 9 sep 2016 2016-09-09
E-post 925

STOCKHOLM Talarstatistik från SSU där ras-begreppet är en av faktorerna som redovisas har nu uppmärksammats. Förbundsordförande Philip Botström vägrar svara på frågor med anledning av ras-statistiken. – Jag kan inte uttala mig eftersom jag inte sett den där bilden, säger han till Nyheter Idag.

Under torsdagen berättade Nyheter Idag att Socialdemokraternas Ungdomsförbund skakas av en rasistskandal efter att en märklig inbjudan uppmärksammats. På inbjudan stod att läsa att mötet var ”separatistiskt för rasifierade” vilket i klartext betyder att människor med en för vit hudfärg inte är välkomna. Nyheten kom att väcka en kritikstorm mot SSU som tidigt kom att försöka krishantera skandalen.

En del i den krishanteringen var en tweet från Pavlos Cavelier Biza, pressekreterare för SSU. Han menade att det inte var något konstigt med möten uppdelade efter ras. Den tweeten raderades senare, något som Moderaternas riksdagsledamot  noterar och kommenterar med orden ”Oj, den rök fort”.

För statistik på ras

Under fredagen fortsätter rasistskandalen som omgärdar SSU. En bild från en anslagstavla som säger sig visa talarstatistik hos SSU delar in deltagarna efter samma rasbegrepp som de separatistiska mötet använder. Begreppet, som används främst på vänsterkanten, heter ”rasifierad” och åsyftar en person som är ”icke-vit”.

Bilden från SSU-statistiken väcker än starkare reaktioner mot ungdomsförbundet som nu anklagas för att ägna sig åt rasism. Efter att Bali twittrar bilden på anslagstavlan kommer reaktioner som hänvisar till just mätning av hudfärg och skallmått, en verksamhet intimt förknippad med gamla idéer om människors rastillhörighet.

Nyheter Idag har sökt SSU, men ingen vill ge en kommentar till statistiken som delar in människor efter ras.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag