Rättegången mot Expressens chefredaktör har börjat

Thomas Mattsson på väg till förhandling. Foto: FT Bild
  • Onsdag 8 feb 2017 2017-02-08
E-post 31

STOCKHOLM Tryckfrihetsbrott och grovt förtal är rubriceringen när rättegången mot Thomas Mattsson inleddes på onsdagen. Mattsson åtalas för en publicering där Expressen tillskrev en pensionär falska citat i samband med en granskning av privatpersoners politiska åsikter.

Vid halv tio-tiden på onsdagen påbörjades rättegången mot Expressens chefredaktör och ansvarige utgivare Thomas Mattsson. Han är åtalad för tryckfrihets­brott och grovt förtal mot pensionären Jim Olsson i Göteborg i samband med publiceringar där Expressen granskade privatpersoners politiska åsikter.

Olsson kom att få stor oönskad publicitet, inte minst när Expressen oanmälda knackade på i Olssons bostad för att konfrontera honom inför en videokamera. Olsson hade gett uttryck för politiska åsikter i kommentarsfält på internet och gått så långt att han kritiserat dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt. Men även om Olsson var skyldig till att yttra politiska åsikter, gick Expressen steget längre och tillskrev pensionären falska citat.

– Han pekas ut som en våldsbejakande rasist och potentiellt brottslig, sammanfattar Olssons juridiska ombud De Basso i rättssalen, rapporterar Fria Tider.

Läs också: Tyst i branschmedia när rättegången mot Thomas Mattsson inleds

Mattsson kommenterar åtalet i Expressen under onsdagen. Där går han till attack mot Fria Tider och kallar publikationen en ”lögnsajt”. Han konstaterar även att Fria Tider samlat in pengar för att driva processen mot Mattsson. Vidare skriver han även att ”det är inte alla som uppskattar den här samhällsviktiga journalistiken”.

Fria Tider, som bevakat rättegången på plats under onsdagen, rapporterar att en del av Expressens försvar går ut på att pensionären inte lidit någon skada av publiceringen. Beviset är en intervju där den pensionerade docenten själv säger att han endast mötts av positiva reaktioner efter uthängningen. Av inlagorna i målet framgår dock att hans småföretag förlorat alla sina kunder efter Expressens publicering.

Rättegången väntas pågå senast till fredag.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag