Rawa Majid kan förlora turkiskt medborgarskap

Till höger "den kurdiska räven" Rawa Maijid. Bild: Nyheter Idag/Polisen
  • Torsdag 21 sep 2023 2023-09-21
E-post 0

Rawa Majid kan komma att förlora sitt turkiska medborgarskap, som han enligt en turkisk åklagare tillskansade sig under falsk identitet, rapporterar SVT. Om Majid, känd i svenska medier som ”den kurdiska räven”, blir av med medborgarskapet kan han komma att utlämnas till Sverige.

Rawa Majid är efterlyst av Sverige genom Interpol som misstänkt för bland annat grovt narkotikabrott och förberedelse för mord. Majid tros vara inblandad i tre blodiga gängkonflikter i Sverige: mot Dalen-nätverket, mot Bandidos och mot en fraktion i sitt eget kriminella nätverk Foxtrot.

Under gängkrigen har minderåriga anlitats som mördare och mördats och anhöriga utan koppling till gängkriminalitet har mördats, senast en 60-årig kvinna som var mor till Majids rival Ismail ”jordgubben” Abdo.

Enligt turkiska Bir Gün fick Majid, vars familj kommer från kurdiska delarna av Irak, sitt medborgarskap genom att köpa en fastighet i Turkiet för drygt fyra miljoner kronor.

Majid ska emellertid ha fått medborgarskapet med ett irakiskt pass under namnet ”Miran Othman”, och nu utreds han i Turkiet för att ha fått sitt medborgarskap med hjälp av falska dokument för att dölja sin svenska identitet och efterlysning.

Domstolen i den turkiska kuststaden Bodrum har hittills haft två förhandlingar i ärendet och nästa förhandling i rättegången är planerad i november. 

– Hans medborgskap kan dras in, om det är så att han blev medborgare med falska dokument. I så fall kan han utlämnas eftersom han inte längre är turkisk medborgare, säger advokaten Uygar Gunerbuyuk, som kommenterar fallet i egenskap av juridisk expert och själv inte jobbar med ärendet, till SVT.

Läs även: Kurdiska rävens fiender: ”Hans dagar är räknade”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag