Rea på el när blåst drar in i söder

Genrebild. Foto: Tomasz Sienicki/CC BY-SA 3.0
  • Onsdag 5 okt 2022 2022-10-05
E-post 145

På onsdagen rasade det svenska elpriset, för södra Sveriges del till den lägsta nivån sedan början av augusti. Anledningen till prisfallet är att blåsigt väder är på gång i Danmark och södra Sverige, rapporterar TT.

Enligt prognoserna kommer det vara blåsigt väder och därmed följande rea på el under hela veckan. Detta på grund av att vindkraften kommer producera efter kapacitet.

Läs även: Augusti ny rekordmånad – dyraste elpriset någonsin

På onsdagen ligger elpriset på omkring 32 öre per kWh i hela landet, vilket motsvarar 1.46 kronro per kWh för hushållen efter skatt, moms och avgifter.

Det är ett ovanligt lågt pris för mellersta och södra Sverige, där elpriset legat högt hela hösten på grund av det förlängda stoppet av Ringhals 4, där en tryckhållare skadades efter ett planerat stopp i somras.

– Arbetet med att kartlägga skadan och vilka åtgärder den kräver satte igång redan samma dag den konstaterades.  Planen som lagts visar nu att vi behöver förlänga avställningen till 31 januari, sade Björn Linde, vd för Ringhals, i ett uttalande.

Läs även: Experten: Elpriset kan tvinga familjer att leva under existensminimum

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag