Reaktion på polisvåldet i Katalonien: Storstrejk inleds

  • Tisdag 3 okt 2017 2017-10-03
E-post 70

KATALONIEN Efter polisvåldet under Kataloniens folkomröstning om självständighet går nu 40 fackförbund i Katalonien ut i strejk. Strejken stöttas på flera håll, bland annat av företag och fotbollsklubben FC Barcelona.

Under folkomröstningen om Kataloniens självständighet ska uppemot 900 människor ha skadats av polisvåldet. Nu svarar över 40 fackförbund i Katalonien genom att kalla till strejk. Det uppger Expressen.

Valet, där 2,26 miljoner katalaner röstade, resulterade i cirka 90 procent för ja-sidan. Under själva omröstningen bröt sig spansk kravallpolis in i vallokaler för att sabotera valurnor och stoppa katalaner från att rösta.

LÄS ÄVEN: Här skjuter spansk polis gummikulor mot katalanerna som röstar för självständighet

Europeiska Unionen, som vid ett flertalet tillfällen kritiserat medlemsstater som Ungern och Polen för politiska förslag som EU-kommissionen ser som illiberala eller odemokratiska har ställt sig på Spaniens sida och anser folkomröstningen som illegitim.

LÄS ÄVEN: EU ställer sig på Spaniens sida: Förklarar katalanska valet ogiltigt

Företaget Aena, som driver flygplatserna i Katalonien, meddelar att de deltar i strejken och att de under 24 timmar kommer att dra ner servicen till en miniminivå. Även tågtrafiken kommer att påverkas av strejken. På de stora järnvägarna i Katalonien kommer tågen att gå med 25 procents kapacitet under rusningstid. Strejken ska pågå i tio dagar.

Även fotbollsklubben FC Barcelona deltar i strejken. Klubbens lagkapten, Gerard Piqué, har vid ett flertalet tillfällen tagit ställning för Kataloniens självständighet.

Spanien anser att folkomröstningen är olaglig. Detta eftersom den strider mot konstitutionen från 1978 där det står att endast den spanska regeringen i Madrid får godkänna och utlysa folkomröstningar om katalansk självständighet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag