Reaktionerna efter Löfvens SVT-intervju: ”Ovärdig statsminister och ovärdig statstelevision”

Stefan Löfven (S) Foto: SVT
  • Torsdag 18 mar 2021 2021-03-18
E-post 5472

STOCKHOLM Får SD inflytande över regeringsmakten är demokratin i fara. Det varnade statsminister Stefan Löfven (S) för i SVT:s intervjuprogram 30 minuter. Efter programmet har Löfven både hyllats och sågats.

Stefan Löfven misstänker att en högerregering ledd av Ulf Kristersson och med stöd av Sverigedemokraterna skulle föra Sverige bort från demokratin.

– Jag är orolig för det, sade han i SVT:s 30 minuter.

– Jag vet inte vilka eftergifter det blir. Men det kommer att bli eftergifter, sade Löfven som nämnde Ungern och Polen som avskräckande exempel och som enligt Löfven är förebildsländer för SD.

– Där begränsas rättsväsendets frihet, där begränsas de fria medierna, sade Löfven.

Men begränsningar och försök att styra medier pågår även i Sverige. Just nu finns ett förslag från svenska myndigheter om att villkora mediestödet. Bara redaktioner som har en ”ansvarsfull” journalistik ska ha rätt till stöd. Förslaget har sågats av en mängd remissinstanser. Tidningsutgivarna, TU, skriver att det är ”olämpligt med en statlig myndighet som ägnar sig åt att stämpla medier som ansvarstagande respektive icke-ansvarstagande”.

Efter intervjun har Löfvens uttalanden om faran för demokratin uppmärksammats i sociala medier.

Advokatsamfundets tidigare generalsekreterare Anne Ramberg, som förra året utsågs av regeringen till styrelseordförande för Uppsala universitet, hyllar Löfvens framträdande.

”Klok, eftertänksam och förtroendeingivande”, konstaterar Ramberg i en tweet som gillats av bland annat humoristen Özz Nûjjen.

 

Helle Klein, chefredaktör på Dagens Arbete, är också positiv och tycker att Löfven är ”glasklar”.

 

Andra är inte lika imponerade. Flera debattörer, bland annat moderaten Richard Herrey och samhällsdebattören Luai Ahmed, menar att demokratin inte försvinner för att Socialdemokraterna förlorar ett val.

 

Kommunstyrelsens ordförande i Järfälla Emma Feldman (M) tycker att Stefan Löfven borde oroa sig åt andra saker snarare än om SD får inflytande.

 

Flera riktar kritik mot SVT för intervjun.

SVT:s och Expressens förre politikreporter KG Bergström kallar intervjun för ”öppet mål”.

Användaren Micael Östlund skriver att ”vi har en ovärdig statsminister och en ovärdig statstelevision”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag