Reaktionerna på SVT Debatt – ”Teaterbögen var mest balanserad”

Faksimil: SVT Play
  • Lördag 20 sep 2014 2014-09-20
E-post 46

VALET 2014 Den rasifierade skådespelerskan Paloma Winneth var djupt kritisk till Sverigedemokraternas rekordresultat i valet när hon gästade SVT Debatt. – Det här är inte högerextrema vindar, det är en fascistisk orkan som inte nått sin kulmen, sade Paloma. Nu väcker programmet reaktioner i sociala medier.

Det blev stundtals dålig stämning när organiserade antirasister skulle förklara varför Sverigedemokraterna ökat kraftigt i senaste valet. Diskussionerna kom att handla om hur partiet, och dess framgångar, ska hanteras. En majoritet var dock överens om att man absolut inte ska minska invandringen, Sverigedemokraternas huvudfråga.

En fascistisk orkan

– Det här är inte högerextrema vindar, det är en fascistisk orkan som inte nått sin kulmen, var ett konstaterade av skådespelerskan Paloma Winneth.

Hon menade också att det handlar om att man inte kan krama om de som röstar på SD likt andra personer som har ett ”vithetsprivilegium”. Den kände antirasisten och operasångaren Rickard Söderberg menade att SD är ett djupt homofobiskt parti. När han fick frågan om vad som var homofobiskt räknade han upp det faktum att SD motsatt sig giftermål för homosexuella samt samkönade adoptioner, åsikter som närmast alla politiska partier hade för något decennium sedan. Han uttryckte också sin besvikelse över att hans otaliga ryggprotester och fingerpekande inte gav något utfall i valet och att ”vi nu måste prova något nytt.”

På Flashback forum pågick samtidigt diskussioner om SVT debatt och där var tonen en helt annan än i SVTs studio.

– Så fort jag hör ordet ”rasifierad” slutar jag egentligen lyssna, men strax därpå hörde jag uttrycket ”fascistisk orkan”. Sedan hörde jag någon grafisk formgivare, som pratade med Dramaten-darr på rösten och påstod att hon vara från landet. Någon sekund efteråt en skäggig bög med svart smink. Är dessa människor representativa för Sverige?, frågar sig användaren Amor.

Men Rickard Söderberg gick bitvis hem hos en del forumanvändare. Personen som skriver under pseudonym ”Salty-Sailor”, som själv beskriver sig som högerextrem, passade på att hylla debattören.

– Teaterbögen var den mest balanserade av motståndarna, och det kommer från mig som är högerextrem dödsknarkarnazist. Tillägg: Hon påstår att hon inte har bögens vithetsprivilegium, men han har ju inte hennes CIS previlegium, vem är mest offer?, resonerade Salty-Sailor.

”Jag är jätteprivilegierad och det är du också med ditt fornnordiska förnamn Björn”

Journalisten Lisa Pelling från Dagens Arena menade att det är dags att ta människor som Paloma Winneth på allvar.

– Jag är jätteprivilegierad och det är du också Björn med ditt fornnordiska förnamn och ditt utseende, sade hon och syftade på författaren Björn Ranelid som också var på plats.

Hon menade vidare på att alla som röstar på Sverigedemokraterna har riktiga problem som vi måste diskutera. Sverigekännaren och danska författaren Mikael Jalving menade på att det finns ett närmast religiöst och ceremoniellt sätt över vilket man diskuterar den förda invandringspolitiken, men att det bakom alla fina ord finns en social verklighet. Han menade på att det som sverigedemokrater utsätts för kan liknas för hets mot folkgrupp vilket föranledde hånskratt från andra deltagare.

Debatten avslutades med att Björn Ranelid berättade att han aldrig kommer besegras av en sverigedemokrat i en debatt. Efteråt diskuterades det faktum att svenska unga muslimer åker över till Syrien för att delta i terroraktioner och vikten av att föra dialog och lyssna på deras berättelser.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag