Regeringen Bildt ignorerade varningar från OECD om friskolereformen

Bild: Marco Verch/http://politik.in2pic.com
  • Tisdag 21 maj 2019 2019-05-21
E-post 140

 ”Europas bästa skola” utlovade Beatrice Ask inför friskolereformen 1992. Istället fick den svenska skolan uppleva det största kunskapsraset i västvärlden. Men OECD varnade för riskerna med friskolereformen i en rapport som regeringen ignorerade.

– Regeringens ambition är att åstadkomma Europas bästa skola, sade skolminister Beatrice Ask (M) när friskolereformen presenterades 1992.

Regeringen menade att kvaliteten skulle höjas genom ”en stimulerande tävlan mellan olika skolor”.

– Det har hävdats från socialdemokratiskt och vänsterpartistiskt håll att denna valfrihet kommer att skapa segregation. De starka föräldrarna kommer att välja de bästa skolorna, och resten får ta vad de kan få. I grunden är detta synsätt en orimlig misstro mot vanliga människor, sade Folkpartiets (nuvarande L) ledamot i utbildningsutskottet Margitta Edgren i riksdagen.

Läs även: ”Våldet har exploderat” på skola som undviker att ta konflikt med elever

Men det var inte bara vänsteroppositionen som varnade för riskerna. Nu uppmärksammar Aktuellt i Politiken att OECD varnade den svenska regeringen för effekterna av friskolereformen i en rapport 1992. Men regeringen ignorerade rapporten, som inte ens diariefördes.

”Politiska beslut bereds i ett rent politiskt eller ministermässigt sammanhang” skriver OECD i sin rapport som varnar för att det svenska skolsystemet kommer drabbas av en ”rejäl omskakning” om reformen genomförs.

OECD:s experter föreslår en testperiod och pekar på annan forskning att ta hänsyn till. Man anser också att det saknas beredskap för att möta problem som kan uppstå, uttrycker förvåning över den svaga förankringen för reformen som främst framstår som ideologiskt motiverad, och skriver på flera ställen i rapporten att regeringen ”valt att vara okunniga om problemen”.

OECD

Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, OECD, bildades efter andra världskriget för att samordna Marshall-hjälpens insatser.

1961 reformerades organisationen, som idag är en internationell organisation för utbyte av idéer och erfarenheter inom områden som påverkar den ekonomiska utvecklingen mellan industriella länder med demokrati och marknadsekonomi, främst i de 35 medlemsländerna

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag