Regeringen bjuder in till samtal om NMR – SD inte välkomna

Stefan Löfven (t.v) och Jimmie Åkesson (t.h). Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 21 sep 2017 2017-09-21
E-post 1978

SVERIGE Regeringen bjuder in till samtal om hur man ska hantera den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen. Alla partier är bjudna utom Sverigedemokraterna vars partiledare nyligen öppnade för att förbjuda Nordiska Motståndsrörelsen.

Statsminister Stefan Löfven bjuder in Alliansen och Vänsterpartiet till samtal för att behandla frågan om Nordiska Motståndsrörelsen, det uppger Sveriges Radio.

Justitieminister Morgan Johansson (S) uppger att Sverigedemokraterna inte är inbjudna till samtalen på grund av deras värdegrund.

– Vi betraktar dem som ett rasistiskt parti med nazistiska rötter. De har inte samma värdegrund enligt min uppfattning, och därför bjuder vi inte in dem till de här samtalen, säger justitieministern, till TT.

Inbjudan till samtal kommer bara en dag efter att Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson, öppnade för att förbjuda Nordiska Motståndsrörelsen.

LÄS ÄVEN: Jimmie Åkesson öppnar för förbud av Nordiska Motståndsrörelsen

Nordiska Motståndsrörelsen har orsakat debatt på grund av en demonstrationen som organisationen höll i Göteborg i söndags utan tillstånd. Flera debatörer har kritiserat polisen för att de inte ingrepp mot organisationen.

NMR har fått tillstånd för att demonstrera utanför Bokmässan som hålls i Göteborg under helgen. Demonstrationen har fått Bokmässan att höja sin säkerhet.

LÄS ÄVEN: Nordiska motståndsrörelsen får Bokmässan att höja säkerheten

Enligt Morgan Johansson handlar frågan om ett demokratiskt dilemma. Johansson menar att de demokratiska fri- och rättigheterna bör försvaras. Samtidigt är han kritisk till hur organisationer som vill avskaffa dessa rättigheter bör hanteras och hur regeringen ska kunna motverka antidemokratiska strömningar i Sverige.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag