Regeringen flyttar sju myndigheter från Stockholm

Stefan Löfven. Foto: Mattias Albinsson.
  • Onsdag 30 aug 2017 2017-08-30
E-post 8

KATRINEHOLM Regeringen flyttar sju myndigheter från Stockholm ut i landet. Flytten är en del av landsbygdskommitténs förslag om att flytta 10 000 statliga jobb från Stockholm ut i landet, men endast 500-550 arbetstillfällen påverkas av flytten.

Regeringen flyttar ut sju myndigheter från Stockholm, sammanlagt kommer 500–550 arbetstillfällen påverkas av flytten.

Flytten är en del av förslaget som den parlamentariska landsbygdskommittén kom med i januari 2017 om att flytta sammanlagt 10 000 statliga jobb ut i landet under en period på fem till sju år.

Flytten av myndigheter presenterades under en presskonferens i Katrineholm, under onsdagsförmiddagen. Statsminister Stefan Löfven inleder presskonferensen med att tala om de politiska ambitionerna bakom förslaget.

– Under allt för lång tid så har det i Sverige funnits en mycket tydlig trend av centralisering till Stockholm och jag kan säga att under den föregående borgerliga regeringen så kan man beskriva det här som ett svalt intresse för övriga landet och som en Stockholmsfixering helt enkelt och det har varit dåligt därför att om allt för mycket koncentreras till Stockholm så minskar det möjligheten att jobba, bo, leva i andra delar utav vårt fantastiska land, säger statsminister Stefan Löfven, under presskonferensen i Katrineholm.

Civilminister Ardelan Shekarabi fortsätter presskonferensen med att presentera vilka myndigheter som ska flyttas och vart.

Sammanlagt är det sju myndigheter som ska flyttas från Stockholm. Delar av Strålsäkerhetsmyndigheten ska till Katrineholm, Polarforskningssekreteriatet till Luleå, Myndigheten för Kulturanalys till Göteborg, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor till Växjö, delar av svenska ESF-rådet, som förvaltar europeiska socialfonden, till Gävle, delar av universitets- och högskolerådet ska flytta till Visby och delar av Tillväxtverket till Östersund.

Den nuvarande regeringen har redan flyttat ut tre myndigheter från Stockholm ut till landet. E-hälsomyndigheten har flyttats till Kalmar, Fastighetsmäklarinspektionen till Karlstad och Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd till Skellefteå.

Civilminister Ardelan Shekarabi klargjorde under presskonferensen att landsbygdskommitténs mål om att flytta 10 000 jobb ut i landet inte är förankrat i regeringens arbete. När Shekarabi fick frågan om hur regeringen ska fullfölja landsbygdskommitténs mål svarade han att regeringen inte utgår från det målet i deras beslut om flytten av myndigheter.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag