Regeringen går vidare med lagförslag om ökad makt

Stefan Löfven och Lena Hallengren. Foto: Nyheter Idag samt Kristian Pohl / Regeringskansliet
  • Måndag 6 apr 2020 2020-04-06
E-post 2314

Regeringen går vidare med förslaget att utöka regeringens makt under corona-krisen för att kunna ta snabba beslut för att stoppa smittspridning, rapporterar TT. 

En lagrådsremiss skickas till lagrådet, utan större ändringar jämfört med det förslag som lades fram under helgen.

Läs även: Regeringen vill ha ökad makt i kampen mot coronaviruset

– Varför gör vi det här? Jo, för att vi menar att de åtgärder som i dag är kopplade till smittskyddslagen inte är tillräckligt kraftfulla. Med det här bemyndigandet får vi de möjligheter som åtminstone närmar sig det en del andra länder har, säger socialminister Lena Hallengren (S), till TT.

Som ett exempel på vad regering och myndigheter skulle kunna göra om förslaget går igenom nämner Hallengren utökade möjligheter att ”stänga ner verksamheter där det är mycket trängsel, där det förekommer eller finns risk för allvarlig smittspridning”.

Bland oppositionspartierna har KD och SD varit positiva till förslaget, medan M och V har krävt att riksdagen ska kunna behandla förordningar som regeringen lägger fram för att bekämpa spridning av coronaviruset.

Läs även: Demokratiutredare sågar regeringens maktförslag: ”Olämpligt”

Förslaget har fått kritik av Olle Wästberg, med bakgrund i Folkpartiet (nuvarande Liberalerna), som ledde den statliga Demokratiutredningen 2014.

– Det här är ju beslut som ingriper i människors vardagsliv, det är ju det det handlar om för att dämpa smittan, men då är det också viktigt att det är förankrat så djupt som det överhuvudtaget går. Det är särskilt viktigt i en sådan här krissituation att de beslut som fattas blir folkligt förankrade, och tas med möjlighet till debatt i riksdagen, sade Wästberg till Expressen.

Lagen föreslås träda i kraft den 18 april och gälla till den sista juni.

Läs även: Lööf vill bjuda in Moderaterna: Senaste veckorna har de agerat ansvarsfullt

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag