Regeringen inför inreseförbud: ”Rätten till asyl påverkas inte”

Mikael Damberg (S). Foto: Skärmdump från SVT Play
  • Onsdag 18 mar 2020 2020-03-18
E-post 8130

SVERIGE Regeringen inför ett tillfälligt inreseförbud till Sverige med anledning av coronaviruset. Det meddelade inrikesminister Mikael Damberg (S) på tisdagskvällen.

Uppdatering: Rubriken till artikeln har ändrats då den tidigare kan ha gett ett felaktigt intryck. ”Rätten till asyl påverkas inte av beslutet”, är regeringens besked. På sin hemsida förtydligar Polisen att ”om en person vill söka asyl vid gränsen så kommer hen få göra det”.

Från och med torsdag och 30 dagar framåt gäller inreseförbud för alla utländska medborgare som försöker resa in i Sverige från ett land som inte ingår i EES samt Schweiz.

Beslutet togs direkt efter att EU-kommissionen gått ut med en uppmaning till medlemsländerna om att stoppa icke-nödvändiga resor till EU.

– Det är en exceptionell åtgärd som inte ska vara längre än nödvändigt, sade Mikael Damberg.

De som är svenska medborgare eller bosatta i Sverige omfattas inte av inreseförbudet. Inte heller personer som har ”särskilt viktiga skäl” att resa hit, som hälso- och sjukvårdspersonal och personer som transporterar varor.

Andra personer som kan undantas är de som har ”trängande familjeskäl” och de som ”är i behov av internationellt skydd eller som har andra humanitära skäl”.

På regeringens hemsida tar man upp frågan om asylsökande kommer att påverkas av inreseförbudet. ”Rätten till asyl påverkas inte av beslutet”, svarar regeringen kort.

Även EU-kommissionen har klargjort att inreseförbudet inte innebär någon inskränkning av rätten till att söka asyl, något som bland annat TT rapporterar.

Läs även: Asylinvandringen väntas minska – när andra länder stänger gränsen

Läs även: Prepperexperten tipsar – så klarar du coronakrisen

Läs även: Folkhälsomyndigheten svarar om brittiska rapporten: Vår strategi är att man ska skydda utsatta grupper och isolera sjuka

Nu behöver vi din hjälp

I dag har vi några tusen prenumeranter och annonsintäkterna minskar. Vi är i ett väldigt tufft läge.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier.

Klicka på länken, det går snabbt och du gör en insats för oberoende journalistik.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag