Regeringen kallas till utskott av SD: ”Vill ha en förklaring till varför islamisterna släpptes fria”

Foto: Nyheter Idag/Pressbild
  • Tisdag 5 Nov 2019 2019-11-05
E-post 7785

STOCKHOLM På måndagen kom beskedet att uzbeken David Idrisson släpps på fri fot av regeringen – trots att han bedöms vara ett säkerhetshot och ska utvisas. Detsamma gäller de sex islamister som bara någon dag tidigare släpptes i frihet. Nu kallas regeringen till riksdagens utrikes- och justitieutskott. – Regeringen behöver redogöra för varför de här männen släpptes på fri fot och vilka hot det är som finns i deras hemländer, säger riksdagsledamoten Ludwig Aspling (SD).

Sverigedemokraterna kallar regeringen till justitie- och utrikesutskottet.

– Regeringen säger att man inte kan prata om ärendena i detalj för att utvisningarna då äventyras. Men vi tycker att det är rimligt att man informerar övriga partier, självklart i ett sekretessbelagt utskottsmöte, om vad som händer, säger Ludwig Aspling.

– Jag tycker att det är märkligt att man själv inte tagit initiativet till att komma till utskotten och informera. Nu vill vi ha en förklaring till varför islamisterna släpptes fria och varför man inte kan utvisa dem. Därför kallar vi regeringen till utskottsmöte under tisdagen, säger han.

På torsdagen förra veckan meddelade regeringen att samtliga sex islamister som frihetsberövades i våras och hölls i förvar på uppdrag av Säpo, skulle utvisas.

Förvirringen blev stor dagen efter då samtliga män släpptes fria, däribland imamen Abo Raad som syntes på SVT-bilder från Gävlemoskén varmt omfamnades av jublande manliga anhängare.

Männen – som bedöms som hot mot Sverige – kunde inte utvisas på grund av att det uppges finnas en hotbild mot männen i deras hemländer.

På måndagen avslöjade Ledarsidorna.se att det var inrikesminister Mikael Damberg som undertecknade regeringens beslut om att redan nu släppa ut de sex islamisterna. Trots att Utlänningslagen ger utrymme att hålla dem i förvar i upp till ett år.

– Att man släpper dem fria så här snart indikerar att det inte kommer att gå att utvisa. Och då kan det kan handla om något så simpelt att man vill undvika att staten blir stämnd på pengar i slutändan, säger en källa till Nyheter Idag.

Utöver de sex männen släpptes även uzkbeken David Idrisson ut från förvar på måndagen. Han dömdes i tingsrätt men friades i hovrätten för förberedelse för terrorbrott. Efter friandet frihetsberövades han på uppdrag av Säpo och är även han ett säkerhetshot.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag