Regeringen nöjd med arbetsmarknadens parters begränsning av strejkrätten

Ylva Johansson (S). Foto: Wikimedia commons
  • Onsdag 6 jun 2018 2018-06-06
E-post 181

SVERIGE Företrädare för Svenskt Näringsliv, Transportföretagen, LO, TCO, SACO, Teknikföretagen, Industriabetsgivarna och Unionen har tillsammans tagit fram ett förslag för att begränsa strejkrätten i Sverige, något som hyllas av regeringen. Förslaget kritiseras bland annat för att urholka möjligheten att fritt få välja fackförbund.

På tisdagen den 5 juni presenterade arbetsmarknadens parter en överenskommelse om att inskränka i strejkrätten. Förslaget innebär att stridsåtgärder bara ska tillåtas när det handlar om att få kräva kollektivavtal, uppger SVT Nyheter.

Att fackförbunden, arbetsgivarorganisationer och staten går ihop för att begränsa strejkrätten är något som hyllas av, bland andra, arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) som tidigare kämpat för att begränsa strejkrätten.

LÄS ÄVEN: Ylva Johansson (S) öppnar för att inskränka strejkrätten: ”Svenska modellen fungerar inte”

Förslaget har tagits fram av företrädare för Svenskt Näringsliv, Transportföretagen, LO, TCO, SACO, Teknikföretagen, Industriabetsgivarna och Unionen.

LÄS ÄVEN: Fack och arbetsgivare snart överens: Låga löner och statligt bidrag för att få in invandrare på arbetsmarknaden

LÄS ÄVEN: Fackbossens löfte till S: ”Minst hälften av våra medlemmar ska rösta på Socialdemokraterna”

Förslaget förväntas nu bli lag men kritiseras kraftigt av fackförbundet Hamnarbetarförbundet som inte fått vara med i förhandlingarna.

– Förslaget har gjorts av höga herrar i slutna rum. Det innebär en maktförskjutning och kan få väldigt många oförutsedda konsekvenser för fristående fackförbund, säger Erik Helgeson, Hamnarbetarförbundet, till SVT Nyheter.

Helgesson menar att huvudsyftet med förslaget troligtvis är att arbetsgivarna ska kunna få bestämma vilket fack de ska teckna avtal med och på så sätt få till billigare avtal.

Även Mats Glavå, docent i arbetsrätt vid Göteborgs universitet, är skarpt kritisk till förslaget.

– En arbetsgivare som inte har några kollektivavtal skulle kunna välja att sluta avtal med en halvseriös organisation och därigenom avväpna de stora, etablerade organisationerna som har en majoritet av de anställda, säger Mats Glavå till SVT Nyheter.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag