Regeringen och Alliansen överens: Nu höjs pensionsåldern

Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 14 Dec 2017 2017-12-14
E-post 803

STOCKHOLM Regeringspartierna och Alliansen presenterar idag, den 14 december, sina förslag för att göra om pensionssystemet. En av de största och mest kritiserade ändringarna är att den nedre pensionsåldern ska höjas från 61 år till 64 år.

Idag den 14 december har Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Alliansen kommit överens om att förändra den nuvarande pensionsåldern. Den så kallade pensionsgruppen presenterar bland annat att den nedre pensionsåldern ska höjas från 61 år till 64 år, det uppger Sveriges Radio.

Pensionsåldern ska höjas successivt över en tioårsperiod.  Pensionsgruppen föreslår även att de fattigaste pensionärerna ska få utökad garantipension som ska vara individanpassad och även taket för bostadstillägget ska höjas samt införs ett nytt konsumtionstillägg.

– Vi är alla överens och tar nu ett helhetsgrepp och renoverar det svenska pensionssystemet för att höja pensionerna och öka tryggheten för både dagens och framtidens pensionärer, säger socialminister Annika Strandhäll (S), till Sveriges Radio.

Dagens premiepensionssytem görs även om. Tidigare har pensionssparares pengar hamnat hos oseriösa aktörer som missbrukat pengarna som de förvaltat. Antalet fonder som går att välja mellan kommer minska men systemet finns kvar.

– Fonderna måste ha en viss mängd pengar för att få vara med på det här fondtorget, så det kommer att bli färre pensionsfonder på den här marknaden. Utifrån dagens 800, så kanske det blir flera hundra färre, tror Mats Eriksson politisk reporter på Ekot.

Vänsterpartiets partiledare, Jonas Sjöstedt, kritiserar förslaget eftersom det kommer slå hårdast mot de som har tunga yrken och som inte orkar jobba lika länge att höja pensionsåldern.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag