Regeringen och SD vill stoppa medborgarskap till brottslingar

Bild: Regeringen.se
  • Onsdag 24 jan 2024 2024-01-24
E-post 0

Det ska bli svårare att bli svensk medborgare enligt lagförslag som regeringen och SD presenterar på en pressträff på onsdag morgon.

– Vi ska inte längre dela ut medborgarskap till unga människor som har begått mycket grova brott eller är misstänkta för sådana, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard enligt Expressen.

På pressträffen medverkar även Ludvig Aspling (SD), Ingemar Kihlström (KD) och Mauricio Rojas (L). 

Det handlar dels om grova brott, som ”grov misshandel, grovt narkotikabrott, övergrepp i rättssak och blåljussabotage med mera” enligt Aspling, men  även upprepad brottslighet ska påverka möjligheten att få svenskt medborgskap. 

– Då ska det handla om brottslighet som är mindre allvarlig, men upprepad och som inte har skett för långt tillbaka i tiden, säger Aspling. 

Regeringen vill även ändra reglerna för befrielse från svenskt medborgarskap.

– Ingen ska mot sin vilja till exempel på grund av att han eller hon lever i hederskontext tvingar sig att avsäga sig sitt svenska medborgarskap, säger Mauricio Rojas.

Frågan om medborgarskap till dömda eller misstänkta brottslingar har aktualiserats sedan det visade sig att den 17-åring som mördade MED-politikern Fredrik Andersson på Delta Gym i Stockholm i mars 2022 blev svensk medborgare tre dagar efter att han anhölls i sin frånvaro som misstänkt för mordet. Detta då det för närvarande inte finns några krav på skötsamhet för att bli svensk medborgare.

Läs även: Slog ihjäl Inger, 87 – kan nu bli svensk medborgare

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag