Regeringen ska utreda nätdroger

Du får skynda dig att köpa nätdrogen Spice. Snart kan den vara olaglig. Foto: Wikimedia Commons
  • Lördag 31 okt 2015 2015-10-31
E-post 45

SVERIGE Alternativa droger där de verksamma substanserna ännu inte är narkotikaklassade har kommit att bli populära så kallade ”nätdroger”. Nu tillsätter regeringen en utredning för att förbjuda ytterligare substanser. – Ökningen av nätdroger är allvarlig och den utredning som vi nu tillsätter är viktig, säger folkhälsominister Gabriel Wikström (S).

Regeringen meddelar i ett pressmeddelande att de kommer tillsätta en utredning för att förbjuda så kallade nätdroger, alltså droger som går att beställa över internet. De kännetecknas av att de verksamma substanserna ofta liknar redan kända droger, exempelvis THC i Cannabis, där knarkmolekylen kan vara någon form av variant men med samma eller liknande funktion.

På så sätt finns ett antal substanser som tekniskt sett är lagliga, då de ännu inte klassats som narkotika. Substanserna säljs ofta över internet och en av de mer kända varianterna kallas för ”Spice”, vilket är olika sorters rökmixar som bland annat påminner om Cannabis. Men snart kan det blir stopp för det, enligt folkhälsoministern.

– Ökningen av nätdroger är allvarlig och den utredning som vi nu tillsätter är viktig. Den kan förhoppningsvis leda till att vi snabbare kan komma till rätta med den skada som de här nya drogerna leder till, säger Gabriel Wikström (S), folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister.

Eftersom cannabis är förbjudet att inneha och använda, skapar det en marknad för alternativa substanser. Samtidigt är ofta de alternativa substansernas effekter okända, varför de kan visa sig vara skadliga för kroppen. Detta används ofta som ett argument för att det istället är bättre att legalisera cannabis, en drog som är relativt ofarlig att använda i jämförelse.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag