Regeringen uppmanar asylsökare att inte komma: ”Vi har nått gränsen”

Justitieminister Morgan Johansson (S). Foto: Faksimil ur video / regeringen.se
  • Torsdag 5 Nov 2015 2015-11-05
E-post 3661

STOCKHOLM På torsdagen meddelar migrationsminister Morgan Johansson att Sverige har slut på boenden för flyktingar och uppmanar asylsökare i andra länder att överväga att inte komma. – Vi har nu nått gränsen, säger han i en presskonferens.

På torsdagen meddelar migrationsminister Morgan Johansson på en presskonferens att Sverige inte klarar av att ta emot fler flyktingar med anledning av att det är brist på boenden. Istället uppmanar han asylsökare att överväga att stanna i de länder de är, på grund av situationen som råder.

– Den svenska situationen är så pass ansträngd att de som kommer hit måste överväga om de i stället ska stanna där de är, säger Johansson.

Migrationsverket: ”Boendesituationen nu akut”

Under onsdagen meddelade Migrationsverket att situationen var så pass akut att myndigheten var tvungen att använda receptionen på huvudkontoret i Norrköping som tillfällig sovplats för migranter. Det blev senare inte så på grund av försenade busstransporter.

På torsdagen kom ytterligare ett larm från Migrationsverket där Mikael Ribbenvik, operativ chef för Migrationsverket, understryker allvaret i situationen.

– Systemet är redan överbelastat, och vi ser nu att antalet asylsökande på väg till Sverige ökar, säger Ribbenvik i ett pressmeddelande.

För att få ett perspektiv på den utmaning Migrationsverket står inför berättar Ribbenvik att det i ett akut skede behövs så mycket som 20 000 evakueringsplatser. Och det är bråttom, berättar han.

– Vi bedömer att vi behöver komma upp i totalt 20 000 kommunala evakueringsplatser i till exempel gymnastik- och sporthallar för att klara den akuta situationen. Kommunerna måste hjälpa oss att få fram dessa platser, och det behöver gå snabbt.

Vidare berättar Ribbenvik att Migrationsverket begärt hjälp från Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, med boendeplatser. I pressmeddelandet står att de begärt 50 000 boendeplatser i år och 60 000 för nästa år, alltså totalt 110 000 platser för migranterna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag