Regeringen vill att fler afghaner ska få stanna – Vill inte uppge hur många eller vad det kostar: ”Vanskligt att använda en siffra”

Helene Fritzon (S)
  • Måndag 27 Nov 2017 2017-11-27
E-post 2054

STOCKHOLM Fler afghaner ska få stanna, det meddelar regeringen idag. Regeringen kan däremot inte svara hur många människor det rör sig om eller vad det kommer att kosta svenska skattebetalarna.
 Återigen, jag tror det är vanskligt att använda en siffra, säger migrationsminister Helene Fritzon (S) på pressträffen. 

Regeringspartierna är överens om att fler ska afghaner ska få stanna, men de vill inte uppge hur många det rör sig om, eller vad det kommer kosta svenska skattebetalarna. Det står klart efter regeringens pressträff under måndagseftermiddagen.

 Återigen, jag tror det är vanskligt att använda en siffra, säger migrationsminister Helene Fritzon (S) när journalisterna på pressträffen ännu en gång ber politikerna svara på hur många afghaner det är som de nu vill ge uppehållstillstånd till.

Hur mycket regeringens förslag kommer att kosta är också svårt för migrationsministern att svara på.

 Regeringen avser återkomma med bedömningen av kostnaderna, vi går nu in i samtal med de andra partierna, säger Fritzon.

När regeringens representanter får frågan om hur många som omfattas av det förslag de håller pressträff för ger Miljöpartiets språkrör och Sveriges vice statsminister, Isabella Lövin, till slut med sig.

 De siffror som nämnts är en ram för det, säger Isabella Lövin, men vill fortsatt hemlighålla det exakta antalet.

De siffror Lövin hänvisar till är ”ungefär 9000”, en siffra som en journalist frågade om på pressträffen.

 Det som ni nämnde här ja, säger Lövin.

Regeringspartierna räknar med stöd från andra partier för det förslag som innebär att ett oklart antal afghaner, någonstans runt 9000, ska få stanna,

 Vi kommer för samtal med partier i riksdagen, framförallt partier som står bakom överenskommelsen, fritzon.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag