Regeringen vill att fler brottslingar ska fängslas under längre tid

Foto: Tom Samuelsson CC BY-SA 4.0
  • Onsdag 19 jul 2023 2023-07-19
E-post

Fler dömda brottslingar ska sitta i fängelse under längre tid. Det är avsikten med regeringens utredning av den svenska brottsbalken, säger justitieminister Gunnar Strömmer på en pressträff på onsdagen.

På torsdag tillsätter regeringen en utredning som ska se över grunden i svensk straffrätt, brottsbalken, för att skärpa straffen. Den svenska brottsbalken tillkom 1964 och har inte genomgått en större reform sedan slutet av 1980-talet. Om reformen genomförs kommer antalet platser på svenska anstalter behöva nästan tredubblas.

– Det är en avsedd effekt med reformen. Fler grova brottslingar ska sitta i fängelse och sitta där längre, säger Gunnar Strömmer enligt TT.

Enligt Strömmer kommer reformen innebära en ny syn på brottslingar och brottsoffer.

– Verkligheten motiverar ett perspektivskifte mot brottsoffret och allmänhetens behov av skydd, säger Strömmer.

De planerade straffskärpningarna motiveras dels av att ge brottsoffer upprättelse, dels för att minska brottsligheten genom att hålla grova brottslingar inlåsta under en längre tid.

– En person som sitter inlåst kan inte begå nya brott, säger Strömmer.

Förutom att skärpa straff, begränsa straffrabatter och se till att domstolarna ofta dömer ut straff i den över delen av straffskalan syftar reformen till att avskaffa dagens målsättning att domstolarna ska försöka undvika fängelsestraff. Dessutom ska brottslingens personliga omständigheter väga lättare när straffet bestäms.

På listan över föreslagna åtgärder saknas emellertid fler utvisningar av kriminella utlänningar.

Läs även: Kriminalvårdschef kräver sänkta straff och fler permissioner

Läs även: Blågula väljare sågar kriminalpolitiken

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag