Regeringen vill kartlägga ditt sexliv – Möter hård kritik

Gabriel Wikström (S) vill undersöka svenskarnas sexvanor. Bilden är ett montage. Foto: Wikimedia Commons
  • Fredag 29 jul 2016 2016-07-29
E-post 860

SVERIGE ”Sex är inte, och har aldrig varit, en enbart privat angelägenhet”. Det skriver folkhälsominister Gabriel Wikström i en debattartikel publicerad i DN där han argumenterar för att staten ska undersöka svenskarnas sexvanor. Men ministern möter motstånd. ”Bedömer sannolikheten till 100% att Gabriel Wikström kommer vilka förbjuda och reglera något”, skriver en kritiker på Twitter.

Trodde du att ditt sexliv var helt privat? Då får du tänka om. I en debattartikel publicerad i DN berättar folkhälsominister Gabriel Wikström (S) att Folkhälsomyndigheten fått i uppdrag att undersöka svenskarnas sexvanor. I artikeln pekar han på att det var 20 år sedan sist en sådan studie utfördes och att det sedan dess enbart publicerats mindre undersökningar i kvällstidningar.

En av uppgifterna som Wikström bekymras över är att ”den genomsnittliga sexuella aktiviteten i Sverige minskat”. Detta är, enligt honom, en av flera frågor som måste behandlas politiskt.

”Sex är inte, och har aldrig varit, en enbart privat angelägenhet. Sex är också en fråga om människors hälsa och ur det perspektivet en politisk fråga. För att skapa en jämlik hälsa behöver vi också en jämlik sexuell hälsa”, poängterar han i slutet av debattartikeln.

Men alla är inte lika övertygade om att staten ska lägga sig i svenskarnas sexvanor. På Twitter möter Gabriel Wikström hård kritik, men även många som uttrycker sig raljant över initativet från regeringen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag