Regeringen vill lätta på kraven för gymnasieafghaner

Stefan Löfven (S) Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 10 feb 2021 2021-02-10
E-post 1476

SVERIGE Regeringen lägger nu igen fram förslag för att göra det lättare för de migranter som omfattas av gymnasielagen att få permanent uppehållstillstånd. Detta ”med anledning av det skärpta läget på arbetsmarknaden som uppstått till följd av spridningen av covid-19”, skriver man på sin hemsida.

Enligt förslagen ska migranterna få tolv i stället för sex månader på sig att skaffa ett jobb efter avslutade studier och därmed kvalificera sig för permanent uppehållstillstånd.

”Det föreslås också att studiemedel för halvtidsstudier ska kunna beaktas när man bedömer om försörjningskravet för permanent uppehållstillstånd är uppfyllt och att en viss form av subventionerad anställning, en så kallad yrkesintroduktionsanställning, ska kunna ligga till grund för permanent uppehållstillstånd”, skriver regeringen.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 20 juli och gälla i knappt två år.

TT rapporterar dock att regeringen kan få svårt att driva igenom förslagen i riksdagen. Detta då Centerpartiet säger nej.

”Sverige behöver en långsiktig och hållbar migrationspolitik, inget mer lappande och lagande och som vi tidigare sagt så kommer vi inte ställa oss bakom förändringar i gymnasielagen”, skriver partiets migrationspolitiske talesperson Jonny Cato till TT. Även Kristdemokraterna, Liberalerna och Moderaterna meddelar att de säger nej.

– Vi kan inte anpassa invandringslagstiftningen efter pandemin eller ekonomin, säger Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för Moderaterna.

I sitt utkast till lagrådsremiss konstaterar regeringen att de föreslagna lagändringarna kan leda till ökade kostnader för kommunerna:

”Genom att förlänga tiden för att etablera sig på arbetsmarknaden från sex till tolv månader skulle kommunernas kostnader för försörjningsstöd kunna komma att öka.”

SD:s partiledare Jimmie Åkesson menar att förslaget är ”än mer” ansvarslöst.

Lyssna: Podden med Johan Westerholm om extravalet ingen vill ha: ”Ett demokratiskt U-land”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag