Regeringen vill reformera A-kassan: Ska inkludera personer med svagare ställning på arbetsmarknaden

  • Tisdag 27 feb 2018 2018-02-27
E-post 454

STOCKHOLM Regeringen vill reformera A-kassan i syfte att inkludera personer med svagare ställning på arbetsmarknaden. En stor fara för LO-kollektivet, enligt kritiker. 
”Omfördelningen kommer i praktiken ske från lågavlönade kvinnors upparbetade A-kassor till de ensamma män som kom under flyktingkrisen till Sverige och som inte etablerar sig på arbetsmarknaden eller bidrar till dessa A-kassor i någon egentlig omfattning”, skriver Johan Westerholm på Ledarsidorna. 

Den socialdemokratiska regeringen vill reformera A-kassan. Det framgår av en debattartikel från arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

Andelen arbetare med svagare anknytning till arbetsmarknaden har ökat. Det handlar exempelvis om personer som pendlar mellan arbetslöshet och en anställning.

”Alldeles för många står utanför försäkringen. Andelen arbetslösa som har rätt till ersättning har sjunkit kraftigt de senaste tio åren, från 64 procent 2007 till drygt 37 procent 2016. En förklaring är att fler arbetslösa har svag anknytning till arbetsmarknaden och inte har kunnat arbeta tillräckligt mycket för att kunna få ersättning. En annan förklaring är att försäkringen inte är utformad för att möta dagens arbetsliv där fler går in och ut ur arbete”, skriver Ylva Johansson i Aftonbladet. 

Regeringen vill att personer med svagare anknytning till arbetsmarknaden ska ha lättare att kunna erhålla A-kassa.

– Det ska bli enkelt, alla typer av anställningar ska kunna räknas samman, för vi vet att folk har olika typer av anställningar, och fler ska kunna omfattas av försäkringen, säger arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) till Sveriges Radios Ekot. 

Regeringen ämnar också undersöka möjligheterna att samordna arbetslöshetsförsäkringen och sjukförsäkringen.

– Det finns med i direktiven att titta på samordning mellan arbetslöshetsförsäkringen och sjukförsäkringen. Och att också säkerställa att man inte får oönskade incitament mellan de två trygghetssystemen.

Kritiken: ”A-kassan konfiskeras och omfördelas till de som inte byggt upp den”

Ledarsidorna.se skriver socialdemokraten Johan Westerholm att det finns en stor fara för LO-kollektivet i den utredning som regeringen nu genomför.

”Det finns en stor fara för LO-kollektivet i den utredning som nu genomförs om de inte är vaksamma. Att den upparbetade A-kassan, arbetslöshetsförsäkringen som byggts upp av LO-kollektivet gemensamt, kommer att konfiskeras och omfördelas till de som inte har varit med och byggt upp denna. I detta ligger även ett brist jämställdhetsperspektiv”, skriver Ledarsidorna.

”Omfördelningen kommer i praktiken ske från lågavlönade kvinnors upparbetade A-kassor till de ensamma män som kom under flyktingkrisen till Sverige och som inte etablerar sig på arbetsmarknaden eller bidrar till dessa A-kassor i någon egentlig omfattning.”

Enligt Westerholm kan fackförbundens A-kassor komma att användas för att täcka upp för kommunernas socialbudgetar.

”Om regeringen avser att lätta på den last som det ekonomiska biståndet utgör i kommunernas social- och omsorgsbudgetar genom att omfördela de ekonomiska resurser som LO-kollektivet byggt upp gemensamt kan det leda till en palatsrevolution inom socialdemokraterna”, fortsätter Westerholm.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag