Regeringen vill stoppa skadestånd till kriminella – tillsätter utredning

Bild: Tom Samuelsson/CC BY-SA 4.0/Polisen
  • Fredag 17 feb 2023 2023-02-17
E-post 0

Förra årets skadestånd till en dömd våldtäktsman som fick sin ålder nedskriven orsakade stor skandal, och varje år betalar staten ut miljonbelopp till gängkriminella som vägrat samarbeta med polis. Nu ska skadestånden utredas för att de värsta skadestånden ska kunna stoppas, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

– Det är en prioriterad fråga och det kommer att dra igång så att vi kan ändra de här reglerna när utredningen är klar, säger Strömmer till Dagens Nyheter.

Ett skadestånd på 840 000 kronor till den dömde våldtäktsmannen Damir Al-Ali orsakade stor skandal förra året.

Läs även: Gav 840 000 kr i skadestånd till våldtäktsman – nu höjs röster för Justitiekanslerns avgång

Al-Ali dömdes för två brutala våldtäkter 2017, men Högsta domstolen kom fram till att han varit minderårig när han våldtog kvinnorna och därmed hade dömts till ett för högt fängelsestraff. Det ledde i sin tur till att JK beslutade om det skyhöga skadeståndet.

En av de som reagerade på det höga skadeståndet var dåvarande oppositionsledare Ulf Kristersson (M). I ett Facebookinlägg skrev Kristersson att ”Skattebetalarna tvingas alltså betala en knapp miljon till en man som begått fruktansvärda brott och som dessutom nu fritt vandrar omkring. Skadeståndet till brottslingen är mångdubbelt större än skadeståndet till hans brottsoffer. Det är rent oanständigt”.

Läs även: Kristersson om våldtäktsmannens skadestånd: ”Det är lagarna som måste ändras”

Nu är Ulf Kristersson statsminister, och på tisdagen meddelade justitieminister Gunnar Strömmer (M) att regeringen kommer tillsätta en utredning för att komma till rätta med skadestånd till kriminella.

– Det är en prioriterad fråga och det kommer att dra igång så att vi kan ändra de här reglerna när utredningen är klar, säger Strömmer till Dagens Nyheter.

Strömmer understryker att den som suttit felaktigt frihetsberövad även i fortsättningen ska ersättas.

– På ett allmänt plan är det rimligt att den som sitter frihetsberövad och sedan släpps också får en ersättning från staten, det är i grund och botten en rimlig princip. Men det är naturligtvis också så att den ersättningen ska vara rimlig och rättvis. Det finns flera exempel under senare år där utfallet har blivit omdebatterat på ganska goda grunder, säger han.

Dagens Nyheter har nyligen uppmärksammat att staten betalar ut miljonbelopp varje år till gängkriminella som suttit frihetsberövade och sedan släppts efter att ha vägrat samarbeta.

– De sitter helt tysta i månader och kan sedan ändå få hundratusentals kronor i ersättning för att de suttit där och inte sagt ett ljud. Det kan jag tycka är lite stötande, säger kammaråklagare Lisa Åberg till tidningen.

De utbetalda skadestånden kan de gängkriminella dessutom använda för att komma undan att få misstänkt illegala pengar och ägodelar beslagtagna av polis, enligt Åberg.

– Om vi tar de här killarna med mycket pengar eller dyra klockor är det alltid ett alibi de kan ha: ”Jag har fått pengar av JK”, säger hon till DN.

Läs även: Våldtäktsmannens offer om skandalskadeståndet: ”Ett hån mot kvinnor i Sverige”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag