Rekordkontraktet för sportens störste – 4 miljarder

Foto: Ian D'Andrea/Flickr
  • Onsdag 20 mar 2019 2019-03-20
E-post

USA Mike Trout är vid 27 års ålder på väg att bli en av de största basebollspelarna genom alla tider. En sak är klar – han har skrivit på det största kontraktet i idrottshistorien, något som ESPN:s Jeff Passan avslöjade på Twitter”The Millville Meteor” skriver på en förlängning med sin klubb Los Angeles Angels värd fyra miljarder kronor – större än årsbudgeten för en kommun av Östersunds storlek.

Det är dags för säsongspremiär i den amerikanska proffsligan i baseball, MLB. Och det är där de riktigt stora idrottskontrakten har tecknats den senaste tiden.

Bara några veckor efter att förre Washington Nationals-spelaren Bryce Harper för Philadelphia Phillies skrev på det största kontraktet i lagidrottshistorien – värt drygt tre miljarder – kommer nyheten att baseballens bäste spelare Mike Trout förlänger med sin nuvarande klubb Los Angeles Angels (of Anaheim). Kontraktet är på tolv år, tills Trout är 38 år och är värt 430 miljoner dollar eller ungefär 4 miljarder svenska kronor. Det är det största kontraktet i idrottshistorien och även större än det tidigare rekordet som boxaren Canelo Alvarez hade på 3,4 miljarder kronor för elva matcher.

Det är mer än den årliga budgeten för en kommun av Östersunds storlek (cirka 3,6 miljarder kronor).

Förlängningen innebär att Mike Trout blir sin första klubb trogen hela karriären, han bär samma klubbdräkt genom hela karriären.

 

Mike Trout, som spelar den defensivt svåra positionen centerfielder, har sedan debuten ansetts som sportens bäste av statistiker. Till skillnad från andra sporters superstjärnor, som basketens Lebron James eller fotbollens Cristiano Ronaldo, är Trout lågprofilerad, är inte karismatisk och söker liten uppmärksamhet. Trouts största intresse vid sidan om basebollen är också något ovanligt – väder.

 

Basebolligan MLB:s högste boss Rob Manfred har vid något tillfälle uttryckt viss frustration över att Mike Trout inte marknadsför sig själv mer.

Trout har två år vunnit pris som den mest värdefulle spelaren, MVP, och har kommit tvåa i den omröstningen fyra gånger. Sex gånger har han fått pris som bäste offensive centerfielder. Sju gånger har han tagits ut till All Star Game.

Enligt måttet WAR, där olika statistik som spelaren presterar under spelet mäts samman, har Mike Trout (64,3 WAR) under sin karriär varit mer än dubbelt så värdefull som den tidigare rekordmannen Bryce Harper (27,4), trots att Harper bara är ett år yngre.

Det har länge spekulerats i att Mike Trout, med smeknamnet ”The Millville Meteor” efter sin uppväxt på östkusten nära Philadelphia, skulle byta klubb när kontraktet med Los Angeles Angels gick ut nästa år. Stenrika Philadelphia Phillies har nämnts som ett alternativ och Bryce Harper sa också efter att han skrivit på för Philadelphia att han ville locka Trout till laget.

Nu blir det inte så.

Största kontrakten i idrottshistorien

Mike Trout Baseball $430+ million 12 years $35.8+M per year

Canelo Álvarez Boxing $365 million 11 fights $33.2M per fight

Bryce Harper Baseball $330 million 13 years $25.3M per year

Giancarlo Stanton Baseball $325 million 13 years $25M per year

Manny Machado Baseball $300 million 10 years $30M per year

Nolan Arenado Baseball $260 million 8 years $32.5M per year

Miguel Cabrera Baseball $248 million 8 years $31M per year

Albert Pujols Baseball $240 million 10 years $24M per year

Robinson Cano Baseball $240 million 10 years $24M per year

James Harden Basketball $228 million 6 years $38M per year

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag