Rekorhög utvandring när Skatteverket rensar upp

Foto: Magnus D (CC BY 2.0)
  • Torsdag 15 feb 2024 2024-02-15
E-post

Över 66 000 personer registrerades som utvandrade från Sverige under 2023, vilket är den högsta utvandringen i modern tid. Den höga utvandringen har halverat Sveriges befolkningsökning, som blev den lägsta sedan 2001, rapporterar Sydsvenskan.

Men utvandringen beror varken på att fler svenskar lämnar landet eller att utländska medborgare i högra grad utvisas, utan handlar om att Skatteverket avregistrerat flera tusen utländska personer som varit felaktigt folkbokförda i Sverige. Dessa registreras som utvandrade till okänt land.

Under 2023 inledde Skatteverket ett samarbete med Migrationsverket och en lista på 34 355 personnummer för tredjelandsmedborgare som saknade giltigt uppehållstillstånd, men fortfarande var folkbokförda i Sverige, sammanställdes av myndigheterna.

– När vi fick tillgång till listan och granskade dessa personer visade sig de flesta av dem för länge sedan ha lämnat Sverige, säger Anders Klaar, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, til Sydsvenskan.

Under 2023 hann Skatteverket beta av halva listan, och i år granskas ytterligare 17 000 listade personer, samt nya personnummer som Migrationsverket och polisen bidrar med. Därmed kan antalet utvandringar bli rekordhögt även i år.

– Vi är nu på väg att ta bort de balanser vi borde tagit bort långt tidigare, säger Anders Klaar.

Störst är utvandringen från universitetsstäder som Lund och Uppsala, som kan tappa 4-500 invånare var genom Skatteverkets storstädning.

– De som lämnat Sverige utan att meddela svenska myndigheter är ofta studenter. De ska egentligen rapportera till oss att de återvandrat till sitt ursprungsland. Men det glömmer de ofta bort, säger Anders Klaar.

Men städningsarbetet handlar inte bara om att klargöra vilka som befinner sig i landet. Det finns även risk att utvandrade personer får svenska välfärdsbidrag på felaktiga grunder, att kommuner tar emot kommunala utjämningsbidrag på felaktiga grunder och att utvandrade personers personnummer utnyttjas av kriminella nätverk för identitetsbrott, penningtvätt, svartjobb, skattebrott, bedrägerier och välfärdsbrott.

Enligt Skatteverket förekommer att utvandrade personer säljer sin svenska identitet till kriminella nätverk, som genom deras personuppgifter får barnbidrag, underhållsstöd, a-kassa, pension och andra välfärdsförmåner, pengar som betalas ut till den person som förfogar över deras bank-id. Det ska finnas exempel på kriminella som haft 50–60 olika bank-id på en och samma mobiltelefon.

Läs även: Tidigare FK-direktörer larmar: Folkbokföring och kontroll av invandrare har ”närmast kollapsat”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag