Rektorn i Lund avgår efter våldtäktsskandalen: Nu ska skolan arbeta ännu hårdare med värdegrunden

Rektorn avgår efter skandalen. Foto: Wikimedia Commons / Faksimil lund.se
  • Torsdag 9 mar 2017 2017-03-09
E-post

LUND Den rektor som lät två våldtäktsmän gå kvar på samma skola som deras offer, en 14-årig flicka, avgår under torsdagen. Det meddelar Lunds kommun i ett pressmeddelande. Nu har en ”utvecklingsledare” kopplats in för att ”intensifiera arbetet med värdegrundsfrågor”, skriver kommunen i pressmeddelandet.

Tidigare i veckan berättade Nyheter Idag att en 14-årig flicka blivit våldtagen på en skola i Lund av två skolkamrater. En av våldtäktsmännen dömdes då han var straffmyndig. För den andre våldtäktsmannen, som inte var straffmyndig när våldtäkten ägde rum, väntar sociala insatser.

Efter att debattören Ann Heberlein, på Ledarsidorna.se uppmärksammat att skolledningen lät våldtäktsmännen gå kvar i samma skola blev skandalen ett faktum. Och när tidningen Sydsvenskan talade med rektorn på skolan menade han att alla tre inblandade var offer, inte minst då en av våldtäktsmännen blev straffad för händelsen.

Under torsdagen meddelar Lunds kommun i ett pressmeddelande att rektorn nu avslutar sin tjänst och kommunstyrelsens ordförande ber om ursäkt till flickan och hennes familj.

– Å Lunds kommuns vägnar ber vi om ursäkt till flickan och hennes familj. Det som har hänt är oacceptabelt. Lunds kommun har agerat fel. Vi delar rektorns bedömning när han väljer att lämna sin tjänst, säger Anders Almgren, kommunstyrelsens ordförande i Lund.

Vidare skriver kommunen att en ”utvecklingsledare kopplats in för att intensifiera arbetet med värdegrundsfrågor på såväl den aktuella skolan, som skolorna i stort i Lund”. Det är också den enda åtgärd som kommunen redovisar i pressmeddelandet.

– Vi ska ha nolltolerans mot all typ av kränkningar och övergrepp. Värdegrundsarbetet ska ständigt manifesteras genom aktiva handlingar i det dagliga arbetet. Nu skärper vi våra rutiner och arbetssätt, så att den här typen av händelser aldrig ska inträffa igen, säger Elin Gustafsson, kommunalråd med ansvar för skolfrågor i Lund.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag