Reno Norden vill fortsatt dumpa lönerna – Stockholms sophämtare säger upp sig

Foto: Facebook
  • Onsdag 12 jul 2017 2017-07-12
E-post 5

STOCKHOLM Sophämtarna vid Reno Norden i Stockholm säger upp sig. Uppsägningarna är kulmen på den strejk som blev svaret från de anställda när det multinationella företaget ville dumpa sophämtarnas löner med 8000 kronor i månaden. 

De strejkande sophämtarna vid Reno Norden i Stockholm säger upp sig eftersom företaget ville sänka deras löner och, enligt sophämtarna, ersätta dem med billigare arbetskraft.

Sedan en vecka tillbaka har en strejk utspelat sig i Stockholm där stadens sopgubbar vägrat att gå med att på att få sina löner dumpade. Det multinationella företaget Reno Norden har bestämt sig för att sänka sopgubbarnas löner med cirka 8000 kronor i månaden.

Renhållningsarbetarna i Stockholm uppmanas också att berätta för företagsledarna vart samtliga nycklar går, något arbetarna vägrar eftersom det skulle möjliggöra för det lönedumpande företaget att lättare kunna ersätta arbetarna med billigare arbetskraft.

Sophämtarna har strejkat i en vecka, strejken stöds inte av det fackförbund som säger sig representera sophämtarna. Det LO-ansluta Transportarbetarförbundet har istället manat sophämtarna till att fortsätta jobba.

Transportarbetarförbundet har godkänt två avtal, ett gammalt avtal som härstammar från 70-talet som ger sophämtare 35 000-36 000 kronor i månaden bland annat i formen av ett poängsystem. Utöver det har Transport också gått med på att introducera ett nyare, för företagen bättre men för arbetarna sämre, avtal som ger sophämtarna cirka 28 000 kronor i månaden.

Efter en veckas strejk hotade Reno Norden med att sparka sina anställda varpå sophämtarna svarade med att säga upp sig direkt. Reno Norden skriver på sin hemsida att man erbjudit sophämtarna ett sämre avtal, men inte lika dåligt som man först försökt förmå de anställda att acceptera.

Nu väntas ännu värre sopkaos i Stockholm. Det finns också chans att fler svenska arbetare i renhållningsindustrin, runt om i landet, kommer inleda strejker mot de allt sämre villkoren på arbetsmarknaden. Sympatiåtgärder har vidtagits av sophämtarna vid företaget Liselotte Lööfs i Stockholm.

LÄS ÄVEN: Multinationellt företag orsakar sopkaos i Stockholm

LÄS ÄVEN: Han vill sänka sophämtarnas löner – Vägrar uppge vad han själv tjänar; ”Det är en irrelevant fråga”

LÄS ÄVEN: Svenska sopgubbar tog strid mot lönedumpning: Får sparken

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag