RevFront-rättegången: ”De skrek bög och slog en flaska i huvudet på mig”

Nyheter Idag var på plats under rättegången mot Revolutionära Fronten - Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 25 apr 2014 2014-04-25
E-post 0

REVOLUTIONÄRA FRONTEN Idag började en fem dagar lång rättegång mot flera medlemmar i Revolutionära Fronten för en rad uppmärksammade våldsdåd. Nyheter Idag är på plats och bevakar när en slovakisk gästarbetare berättar om vad som hände när han attackerades av Revolutionära Fronten.

Den slovakiske gästarbetaren är kraftigt byggd och han ger intrycket av en kille som arbetat med tungt kroppsarbete större delen av sitt liv. När gästarbetaren ombeds att förklara hur han upplevde attacken från Revolutionära Fronten har han svårt att hålla tillbaka gråten. Förgäves försökte han värja sig och sin son mot de upprepade attackerna med både sparkar och slag. Han fick även en glasflaska slagen mot huvudet.

– Jag var rädd att förlora livet, jag ville rädda mitt liv, sade gästarbetaren i rätten samtidigt som han kämpade med att hålla tillbaka tårarna.

Trauman sitter kvar från misshandeln

I en säkerhetssal pågår rättegången där flera medlemmar ur Revolutionära Fronten står åtalade för bland annat misshandel på en slovakisk gästarbetare. Under eftermiddagen berättade den slovakiske gästarbetaren vad han varit med om, ibland med gråten i halsen.

– Trauman finns kvar. Två månader efter händelsen kunde jag inte sova. Rädsla, jag var rädd om en bil var bakom mig. Flera gånger när man hade bråttom och skulle ta tunnelbanan var jag rädd att någon skulle anfalla mig, berättade gästarbetaren under rättegången.

Det var flera som slog, både far och son

Linus, 20 år, från Revolutionära Fronten stod åtalad för att ha misshandlat gästarbetaren från slovakien. Enligt gästarbetarens utsaga var det fem till sex personer som var aktiva i att slå honom med glasflaskor på huvudet. Förgäves försökte han skydda sig själv och sin son, berättar han.

– Jag såg att de har angripit min son. Jag försökte hjälpa honom men det gick inte, för de attackerade mig hela tiden. Jag såg att hans ryggväska blev tagen ifrån honom, och där fanns hans pass.

Ryggväskan återfanns senare av polis i hemmet hos en kompis till en av de åtalade. Under misshandeln ska medlemmarna i Revolutionära Fronten ha skrikit glåpord, förklarar gästarbetaren.

De skrek ”Bög” flera gånger

– Under hela anfallet skrek de ”bögar”. Jag visste inte vad det betydde. När jag tog hans glasögon frågade jag varför de attackerade. Jag förklarade att jag var från slovaken och arbetade här. De fortsatte kalla mig ”bög”.

Gästarbetaren förklarade i rättegången att han ej har någon politisk koppling eller några kläder med politiska märken på sig. Han arbetar inom byggbranschen och hade funnits i Sverige i ungefär två veckor när misshandeln ägde rum.

– Jag fick blåmärken på axeln, huvudet, axeln, revbenen och knät, berättar mannen under rättegången.

– De kastade flaskor emot mig och sedan slog de flaskorna mot huvudet och efter det fick jag blåmärken. De satt kvar mer än en vecka. Sparkarna träffade både bakifrån och på revbenen. Eftersom jag stod upp träffade de från halva kroppen och neråt.

Nyheter Idag kommer fortsätta bevakningen av rättegången mot revolutionära fronten.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag