Riazat nomineras till ny V-ledare

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0/Olaf Kosinsky/Kosinsky.eu/CC BY-SA 3.0 at
  • Torsdag 22 feb 2024 2024-02-22
E-post

Vänsterpartiets riksdagsledamot och utbildningspolitiska talesperson Daniel Riazat har nominerats till ny V-ledare inför vårens partikongress. Det skriver Riazat själv i ett inlägg på Instagram.

”Tack för nomineringarna till rollen som partiledare samt som ledamot i partistyrelsen!” inleder Riazat inlägget och lägger till ett hjärta.

”Jag känner mig oerhört hedrad och rörd över nomineringarna till såväl partistyrelsen som till rollen som partiledare. Jag har ännu inte fattat mitt beslut om vad jag ska svara på dessa nomineringar och får återkomma om det inom ett par veckor” fortsätter han.

Som partiledare har Nooshi Dadgostar varit relativt framgångsrik. 2022 års valresultat på 6,7 procent vart visserligen en tillbakagång från partiets valresultat föregående val, då partiet under Dadgostars företrädare Jonas Sjöstedt fick 8 procent.

Dadgostars valresultat var emellertid högre än vad partiet fick i valen 2014, 2010 och 2006, samtidigt som partiet efter valet har noterat omkring 8 procent i flera opinionsmätningar.

Dadgostar lyckades dessutom som partiledare stoppa en utredning om fri hyressättning i nyproduktion av lägenheter genom att gå samman med den blågula oppositionen och fälla regeringen år 2021.

Trots det finns ett internt missnöje med Dadgostar och den politik hon bedriver. Bland annat har hon kritiserats för att partiet övergett den miljöpartistiskt inspirerade klimatpolitiken, samt för att Dadgostar fördömt Hamas.

I december förra året publicerade Dagens Nyheter en artikel om den interna kritiken mot Dadgostar inom V. Tidningen intervjuade bland annat Jens Holm, tidigare partiets klimatpolitiska talesperson, numera kommunpolitiker, som hade pekats ut som en av de ansvariga för tillbakagången i valet i partiets valanalys.

– Ledningen har inte förmågan att vara tillräckligt självkritisk och säga att det snarare var omläggningen av miljö- och klimatpolitiken som var problemet. Att de på kort tid lyckades rasera det förtroende som vi hade byggt upp, sade Jens Holm till DN.

– De har vägrat lyssna och vi är många som vägrar låta oss kuvas, sade lokalpolitikern och klimataktivisten Björn Alling, som uteslöts ur V i november förra året.

Flera V-profiler som DN pratade med var kritiska till en påstådd toppstyrning av partiet.

– Nooshi Dadgostar gör ett jättebra jobb men hon omger sig bara med gamla kompisar. Det handlar om en enorm maktkoncentration som inte har funnits tidigare, sade en anonym riksdagsledamot.

– Den högsta partitoppen är alldeles för homogen. Det är ett gäng som känner varandra sedan väldigt lång tid tillbaka, och som verkar tycka likadant. De speglar inte bredden i vårt parti, sade stockholmspolitikern Rikard Warlenius.

Läs även: Vänsterpartiets valstrategi: Överge woke

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag