Richard Dreyfuss: Oscars nya mångfaldsregler ”får mig att spy”

Bild: DreyfussCivic/CC BY-SA 4.0/Martin Vorel/Libreshot/CC0
  • Torsdag 18 maj 2023 2023-05-18
E-post

Skådespelaren Richard Dreyfuss, mest känd från 70-talsfilmerna ”Hajen”, ”Sista natten med gänget” och ”Närkontakt av tredje graden” är den senaste kända profilen att ta bladet från munnen om woke-kulturen när han totalsågar Oscars-akademins nya ”mångfaldsregler”.

De nya reglerna, som gäller alla filmer som kan nomineras till bästa film, kräver att filmerna har en viss andel skådespelare, scenarbetare, författare eller marknadsförare från olika minoriteter och börjar gälla nästa år.

Läs även: Mångfaldskrav införs för Oscar till bästa film

I en intervju med ”Firing Line with Marget Hoover” på PBS säger Dreyfuss att reglerna ”får mig att spy”.

– Ingen ska säga åt mig som konstnär att jag måste ge efter för den senaste, mest samtida idén om vad som är moraliskt, säger Dreyfuss och fortsätter:

– Och vad riskerar vi? Riskerar vi verkligen att såra folks känslor? Du kan inte lagstifta om det. Och du måste låta livet vara livet. Jag är ledsen, men jag tror inte det finns en minoritet eller majoritet i landet som man måste dalta med.

Dreyfuss är även kritisk till att politisk korrekhet gör det omöjligt för en skådespelare att framträda i vad som kommit att kallas för ”blackface”, och pekar på hur skådespelaren Laurence Olivier ”briljant” tolkade den svarta Shakespeare-karaktären Othello år 1965.

– Säger de till mig att jag aldrig kommer få chansen att spela en svart man? Är vi galna? Det är så nedlåtande. Det är så tanklöst, och man behandlar folk som barn, säger Dreyfuss.

Läs även: Helena Bonham Carter sågar cancel-kulturen: ”Häxjakt”

Läs även: Nomineras inte till Oscar – anklagar för rasism

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag