Riksdagspolitikernas sköna lönepåslag: 1 500 extra per månad

Sveriges riksdag. Bild: Romanist/CC BY-SA 4.0
  • Fredag 29 jan 2021 2021-01-29
E-post 393

SVERIGE Riksdagens ledamöter får nu 1 500 extra i månaden i löneförhöjning, vilket TT var först med att rapportera. Med löneförhöjningen tjänar nu en ledamot i riksdagen 69 900 kronor i månaden. Höjning kompenserar riksdagsledamöterna för en utebliven höjning under hösten, skriver Sven Johannisson, Sekreterare i Riksdagens arvodesnämnd, till Nyheter Idag.

De svenska riksdagsledamöternas arvoden bestäms sedan 1994 av Riksdagens arvodesnämnd. Sedan nämnden inrättades har riksdagsledamöternas arvoden ökat med 160 procent, eller  43 400 kronor extra jämfört med arvodet på 26 400 kronor per månad år 1994, enligt siffror TT tagit fram.

Läs även: Nya Zeelands regering corona-sänker sina löner

På Nya Zeeland valde politikerna att sänka sina löner i samband med coronapandemin, i solidaritet med de medborgare som drabbades av restriktionerna mot pandemin.

Enligt Reuters sänkte premiärminister Jacinda Ardern, ministrar i hennes regering och chefer för myndigheter på Nya Zeeland sina löner med 20 procent under ett halvår. I december rapporterade RNZ att politikerna på Nya Zeeland kommer ha lönestopp under de kommande tre åren.

I Sverige finns inga planer på att frysa eller minska politikernas arvoden. Istället har Riksdagens arvodesnämnd beslutat att kompensera riksdagsledamöterna för den uteblivna höjningen av arvodet i höstas.

”I det beslut som nu har fattats har hänsyn främst tagits till avtalade löneökningar och att arvodet inte höjdes i höstas” skriver Sven Johannisson, Sekreterare i Riksdagens arvodesnämnd, till Nyheter Idag.

Ordförande i nämnden är Johan Hirschfeldt, som tidigare varit Justitiekansler och Hovrättspresident för Svea Hovrätt.

I nämnden sitter även Barbro Holmberg, tidigare migrationsminister (S) och Landshövding i Gävleborgs län, och Peter Egardt, som varit statssekreterare åt statsminister Carl Bildt (M).

Läs även: Här är kommunen där politikerna SÄNKER sina löner

Läs även: Allard: Sänk lönen för politiker och höga tjänstemän – höj lönen för vård- och omsorgsanställda

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag