Rikspolischef Thornberg om våldsvågen: ”Har ingen riktigt bra förklaring”

Bild: Joakim Berndes/Wikimedia Commons
  • Onsdag 15 feb 2023 2023-02-15
E-post

I en stor intervju med Dagens Nyheter säger rikspolischef Anders Thornberg att han inte har någon bra förklaring till att Sverige har så många mord med skjutvapen och bombdåd jämfört med andra jämförbara länder.

Tidningen frågar först Anders Thornberg om vad hans huvudförklaring är till att våldet ökar i Sverige.

– Egentligen kanske man ska fråga kriminologer och forskare, men de vet inte riktigt. Det finns de som säger att det kan ha berott på dålig integration och att vi har fått de här utsatta områdena, säger Thornberg.

Läs även: Thornberg: Invandring bakom det växande gängvåldet

– Men vi ser en ren kriminell verksamhet också. Narkotikamissbruket har ökat vilket har skapat en marknad. Sen har vi den personliga statusen, man känner sig kränkt och har en stark drivkraft att ge sig på någon med våld, fortsätter han.

Dagens Nyheter: Varför har Sverige och inte andra jämförbara länder så stora problem med skjutningar och sprängningar?

– Jag har ingen riktigt bra förklaring till det heller. Det borde man forska på. Vi ser att för att bli någon och komma in i gängen så måste man bli mer våldsam, det har blivit en våldsspiral. Det är vanligt att man har vuxit upp och gått i skolan tillsammans, man tror att man är tajta kamrater, men så säljer man sin kompis. Det är våld hela tiden, många mår dåligt och vill hoppa av.

På en fråga om den låga uppklarningsgraden för mord i gängmiljö säger Thornberg att ”vi ger ju aldrig upp”.

– Morden preskriberas inte och vi fortsätter att jobba med dem. Men just nu har vi så många mål och är så få att vi får prioritera där vi har störst framgång, säger Thornberg, som menar att polisen bedriver en allt bättre underrättelseverksamhet.

– Vi driver källor, vi försöker värva personer i de här miljöerna. Vi har under cover-verksamhet, vi använder tvångsmedel och alla polisiära hjälpmedel.

För att förbättra polisens arbete önskar sig Thornberg preventiva tvångsmedel, men tar även upp de nuvarande sekretesskraven som hindrar myndigheter från att dela information.

– Det ska inte bara vara tillåtet – utan en skyldighet att berätta om brottslig verksamhet för polisen.

I början av februari krävde regeringens stödparti Sverigedemokraterna att Anders Thornberg avskedas. Partiets riksdagsledamot Katja Nyberg (SD), som har en bakgrund som polis, sade till partiets Youtubekanal Riks att Thornberg som rikspolischef är ytterst ansvarig för den negativa utvecklingen.

– Anders Thornberg är såklart ytterst ansvarig, för han är ju högsta polischef. Men om man tittar på hela polisledningen så är det ju faktiskt samma typ av människor som varit där under väldigt lång tid, sade Nyberg till Riks.

Anders Thornberg har även kritiserats för sin roll i skandalen kring Noas tidigare underrättelsechef Linda Staaf, som fick chefsjobbet genom sin älskare Mats Löfving. Detta trots att flera andra som sökte tjänsten hade bättre meriter än Staaf.

Läs även: SD-kravet: Sparka Anders Thornberg

Läs även: Här är Linda Staafs bakgrund och meriter

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag