Rikspolischef Thornberg utsåg utredare som friat honom tidigare: ”Det stinker”

Bild: Europol/Joakim Berndes/CC BY 4.0
  • Tisdag 13 dec 2022 2022-12-13
E-post

Rikspolischef Anders Thornberg har tillsatt utredaren Runar Viksten för att utreda Linda Staaf-härvan – där Thornberg själv hör till dem som kan ha begått tjänstefel. Men Viksten har tidigare utrett Thornberg som Säpo-chef efter terrordådet på Drottninggatan, en utredning där Säpo helt friades från klander. ”Det stinker” skriver journalisten Jonas Gummesson, som först rapporterade om Vikstens tidigare utredning.

På söndagen meddelade rikspolischef Anders Thornberg att utredaren Runar Viksten tillsatts som en särskild utredare med uppdrag att göra en ”fullständig genomlysning av Polismyndighetens agerande i förhållande till gällande regler och rutiner” när det gäller Linda Staaf-affären.

Det handlar om tre olika polisanmälningar: en från sommaren 2021 mot Noas dåvarande chef Mats Löfving om misstänkt förföljelse och fridskränkning av Linda Staaf, en från 2020 mot Löfving om misstänkt misshandel av Staaf, samt en anmälan om misstänkt tjänstefel när Löfving värvade Staaf som underrättelsechef på Noa 2015.

Läs även: Detta talar för att Linda Staaf ljuger

Men även rikspolischef Anders Thornberg kan ha begått tjänstefel i affären, då han enlig uppgift till Expressen informerade Löfving om att det upprättats en anmälan mot honom.

– Jag ska titta på det här förutsättningslöst och har fått ett väldigt öppet mandat, säger Runar Viksten till nyhetsbyrån TT.

”Det är centralt att värna allmänhetens förtroende för polisen. Därför är det bra och viktigt att den externa utredningen grundligt reder ut vad som hänt och om rutiner och regler har följts”, skriver justitieminister Gunnar Strömmer till TT.

– Vi hade den 60:e dödsskjutningen häromdagen i Sverige, vi har en extrem situation. Förtroendet för polisen har aldrig varit viktigare än det är just nu. Därför är jag mycket mån om att de här sakerna reds ut och klaras ut så att alla känner sig trygga i hur polisen agerar, säger statsminister Ulf Kristersson till TT.

Det är emellertid inte första gången Runsten utreder Anders Thornberg. År 2017 begick den illegala migranten Rakhmat Akilov ett terrordåd med en lastbil på Drottninggatan i Stockholm då fem personer dog.

Säpo, där Anders Thorberg var chef, hade börjat utreda Akilov den 31 augusti 2016 efter att ha fått tips. Säpo slutade emellertid granska Akilov  den 19 januari 2017 – vid samma tid som Akilov enligt åtalet mot honom började planera attacken på Drottninggatan.

Den gången kom Runsten fram till att Säpo och Säpochefen Anders Thornberg inte hade gjort något fel, skrev Aftonbladet när Runstens rapport offentliggjordes i början av februari 2018.

Runsten menade i sin rapport att ”Säkerhetspolisen har en väl fungerande organisation”, trots att Säpo haft tillgång till uppgifter om att Akilov chattat om terrorplaner med IS-medlemmar i utlandet.

Enligt Runsten var uppgifterna om Akilovs terrorchattar inte värda att ta på större allvar. ”Informationen som kommit in till Säkerhetspolisen har byggt på chattar på sociala medier som rört tänkbara möjligheter för terroristdåd och inte om några konkreta planer”, skrev han bland annat.

Att Thornberg tillsatt en utredare som tidigare friat honom från att klandras uppmärksammades först av journalisten Jonas Gummesson på Twitter.

Förutom Runstens utredning kommer vice överåklagare Bengt Åsbäck vid Särskilda åklagarkammaren utreda Mats Löfving för grovt tjänstefel i samband med att Linda Staaf, som Löfving haft ett förhållande med, tillsattes som underättelsechef vid Noa år 2015. Polisforskaren Stefan Holgersson har i en rapport visat att Staaf inte var kvalificerad till tjänsten.

På måndagen meddelade Polismyndigheten att Mats Löfving, som blev regionpolischef i Stockholm 20202, har omplacerats med anledning av Linda Staaf-affären.

”Med anledning av den senaste tidens uppmärksamhet kring regionpolischefen i Stockholm, Mats Löfving, samt den förundersökning rörande grovt tjänstefel som åklagare vid särskilda åklagarkammaren inlett, har rikspolischef Anders Thornberg beslutat att Löfving tills vidare kommer få andra arbetsuppgifter”, skriver polisen på sin hemsida.

”Jag har blivit polis och därefter polischef för att fullfölja polisens fina uppdrag att göra konkret medborgarnytta. Det har inte varit möjligt den senaste tiden på grund av den stora uppmärksamheten på bland annat mig som person, där igenkänningsgraden dessutom varit begränsad”, skriver Löfving till SVT.

”Därför är det bra att det inleds en förundersökning så alla får de svar som efterfrågas. Efter samtal med rikspolischefen kliver jag åt sidan under pågående utredning. Det är av största vikt att medarbetarna får arbetsro för att kunna fokusera på vårt viktiga uppdrag” fortsätter han.

Läs även: Rikspolischef Thornberg: ”Fortfarande tryggt i vårt land”

Läs även: GW:s lösning på poliskrisen: Sparka hela ledningen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag