Riksrevisionen kritiserar regeringen för ekonomiska glädjekalkyler

Ingvar Mattsson (t.v) och Magdalena Andersson (t.h). Foto: Riksrevisionen samt Frankie Fouganthin
  • Fredag 12 maj 2017 2017-05-12
E-post 776

SVERIGE Regeringens prognoser över de offentliga finanserna är överskattade. Statens utgifter är högre än vad regeringen räknar med och intäkterna är lägre. Det berättar Riksrevisionen i en rapport.

Svensk ekonomi är inte alls så stark som regeringen hävdar. Statens utgifter blir högre och inkomsterna lägre än vad regeringens prognoser visar. Att regeringens prognoser spår bättre ekonomi än vad det blir i verkligheten beror på två saker, säger riksrevisor Ingvar Mattsson till Aftonbladet.

– Det är två viktiga saker som har hänt, finanskrisen och den ökade invandringen. Det gör att det är svårt att göra korrekta prognoser.

Riksrevisionen föreslår för regeringen att man ska titta närmare på varför det blir fel i de ekonomiska prognoserna, samt hitta metoder för att undvika räkna fel i framtiden. Enligt ett räkneexempel från Riksrevisionen kan de felaktiga siffrorna visa så mycket som 75 miljarder för mycket i statens budget över en treårsperiod.

Nationalekonom: Budgeten bygger på överoptimistiska kalkyler

Nyheter Idag har talat med nationalekonomen Tino Sanandaji som har tittat närmare på riksrevisionens rapport.

– Den här rapporten säger inget nytt om hur ekonomin är nu. Vad den säger oss är däremot att våra framtida prognoser är överoptimistiska, alltså hur det kommer gå de närmaste åren.

– Rapporten visar att finansdepartementet, kanske oavsiktligen, har gjort överoptimistiska prognoser om framtida tillväxt, löneutveckling och skatteintäkter. Det ligger i sakens natur att en prognos aldrig blir exakt med verkligheten, men genomgången visar att svenska staten systematiskt överskattar hur det kommer att gå. Det är vanligare att man varit för optimistisk än för pessimistisk om ekonomin.

Och felet i prognoserna betyder att ekonomin troligen kommer utvecklas sämre än vad regeringen hittills räknat med.

– Eftersom vi nu vet att det finns en felkälla i prognosen, är det mer troligt att statsbudgeten vi har nu också är överoptimistik och att framtida tillväxt och statsfinanser kommer vara sämre än vad regeringen räknar med. Men svaret får vi först i framtiden.

Finansminister Magdalena Andersson (S) slår ifrån sig kritiken och säger till Dagens Industri att uppgifterna är ”djupt missvisande”, i vart fall för den tid hon själv suttit i regeringen.

– Det tycker jag är helt obegripligt. Vi har högre överskott både 2014 och 2015 men också vid den senaste revisionen 2017 än vi har haft i tidigare prognoser”, säger hon.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag