Ringhals 4 återstartar – elpriset väntas sjunka

Ringhals kärnkraftverk. Bild: Tubaist/Wikimedia commons
  • Söndag 3 dec 2023 2023-12-03
E-post 0

Nu på söndag kväll klockan 20 väntas Ringhals 4 återstarta efter veckans driftstopp. I kombination med mildare väder kommer det sannolikt innebära att elpriserna i Sverige sjunker under kommande vecka, rapporterar Expressen.

Kärnreaktorn Ringhals 4 har legat nere sedan i onsdags på grund av en avvikelse i en ventil i en av anläggningens tre ånggeneratorer.

Tidigare var planen att reaktorn skulle startas på lördag kväll, men det har nu skjutits upp ett dygn.

– Vi tar den tid vi behöver för att göra en felsökning. Säkerheten kommer alltid först, säger Anna Wallrud, ställföreträdande presschef på Ringhals, till Expressen.

Stoppet av kärnkraftsreaktorn på Ringhals inneburit höga elpriser i södra Sverige i veckan. I torsdags låg priset i elområde 3 och 4 på 1,90 kronor per kilowattimme i genomsnitt, vilket är den tredje högsta siffran sedan årsskiftet enligt prissättningen på elbörsen Nord Pool.

Stoppet för Ringhals 4 sammanföll även med ett produktionsstopp för kärnkraftverket i Olkiluoto i Finland. Olkiluoto producerar dock el igen sedan torsdag kväll.

Återstarten av Ringhals 4 väntas sänka de svenska elpriserna.

– Dels för att man får mer produktion, dels för att temperaturen är på väg upp och det väntas bli mildare väder framöver. Runt jul och nyår brukar priserna dessutom alltid gå ned lite eftersom industrierna inte är igång då, säger Christian Holtz, elprisanalytiker på konsultbyrån Merlin & Metis, till TT.

Trots det kalla vädret tror Holtz att elpriserna kommer bli lägre den här vintern än de två föregående vintrarna.

– Situationen är bättre nu. Man har mer gas i lagren på kontinenten, det påverkar priserna där och smittar av sig här och det är hyfsat med vatten i magasinen för vattenkraft. Dessutom använder folk mindre el nu efter förra årets höga priser, och det drar ned priset, säger han.

Läs även: Återstart av Ringhals 4 skjuts upp till lördag

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag