Ritningar på militära skyddsobjekt har lämnats ut till Kina: Fortifikationsverket bekräftar

Nu bekräftar Fortifikationsverket att det handlar om skyddsobjekt.
  • Söndag 20 aug 2017 2017-08-20
E-post 1131

SVERIGE Nu bekräftar Fortifikationsverket i ett meddelande att det är ritningar på skyddsobjekt som lämnats ut till Kina. ”Huvuddelen av vårt fastighetsbestånd såväl öppet som slutet är eller ligger inom ett skyddsobjekt. Till exempel är ett vanligt kasernområde ett skyddsobjekt”, skriver myndigheten efter Nyheter Idags avslöjande.

Tidigare under söndagen avslöjade Nyheter Idag att ritningar på tusentals fastigheter inom Fortifikationsverkets bestånd har lämnats ut till Kina. I vårt avslöjande berättade vi att mycket talar för att ritningsunderlaget omfattar skyddsobjekt, en fråga vi under fredagen aldrig lyckades få svar på.

Under söndagseftermiddagen, efter att Nyheter Idag publicerat uppgifter om att ritningar lämnats ut till Kina, bekräftar myndigheten i ett meddelande på sin hemsida att det ingår skyddsobjekt. I flera fall är det olagligt att avbilda eller fotografera skyddsobjekt, något som kan ge böter eller fängelse.

”Huvuddelen av vårt fastighetsbestånd såväl öppet som slutet är eller ligger inom ett skyddsobjekt. Till exempel är ett vanligt kasernområde ett skyddsobjekt. Skyddsobjekt styr inte om det är öppen eller hemlig information. En bedömning om det är hemlig information har gjorts utifrån varje byggnads sekretessperspektiv oavsett om den ligger inom ett skyddsobjekt eller inte”, skriver myndigheten i sitt meddelande.

Vidare skriver myndigheten att ”inga uppgifter som har att göra med försvarssekretess har lämnats ut”.

Dåvarande regering har genom årsredovisningen varit informerad om digitaliseringen av ritningar, skriver Fortifikationsverket.

Alla artiklar i artikelserien

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag