RMV: Minst 82 procent av de testade flyktingbarnen ljuger om sin ålder

Statsminister Stefan Löfven tillsammans med en grupp flyktingbarn. Foto: Regeringen
Statsminister Stefan Löfven tillsammans med en grupp flyktingbarn. Foto: Regeringen
  • Torsdag 6 jul 2017 2017-07-06
E-post 1742

SVERIGE Minst 82 procent av de så kallade ensamkommande flyktingbarn som kommer till Sverige och som ålderstestas är i själva verket 18 år eller äldre. Det skriver Rättsmedicinal­verket (RMV) i ett uttalande.

RMV har sammanställt statistik över genomförda medicinska ålderstester de senaste tre månaderna. Det handlar om fall där den asylsökande själv frivilligt låtit sig genomgå ett ålderstest. Frågan diskuterades tidigare i veckan under ett seminarium vid den pågående Almedalsveckan i Visby.

– Det kan understrykas att för Migrationsverket är inte det här något tvångsmedel. Det är frivilligt för den sökande att genomgå medicinsk åldersbedömning, berättade Daniel Sale, processledare för åldersbedömningar på Migrationsverket, under seminariet.

Under våren infördes ett nytt system för medicinska åldersbedömningar och 1 481 asylsökande män och kvinnor hade fram till sista juni testats enligt den nya metodiken. Nu har RMV presenterat resultatet av undersökningarna.

”I 1 215 ärenden bedömer Rättsmedicinalverket att utförd undersökning talar för att den undersökta är 18 år eller äldre (33 asylsökande av kvinnligt kön och 1 182 av manligt kön)”, skriver myndigheten på sin hemsida. Det innebär att minst 82 procent av dem som påstår sig vara ensamkommande flyktingbarn och som testats av RMV i själva verket är 18 år eller äldre.

Utöver de ärendena bedöms ytterligare 13 asylsökande kvinnor som ”möjligen” 18 år eller äldre.

I resterande 253 ärenden bedömer RMV att den utförda undersökningen ”möjligen talar för att den undersökta är under 18 år”.

Rättsläkare Elias Palm förklarar att han och hans kollegor tittar på den asylsökandes visdomständer och dessutom gör en röntgenundersökning av knäleden. Utifrån det kan de sedan bedöma om den undersökta personen är vuxen; egentligen i 20-årsåldern eller äldre.

– Man kan ställa frågan varför vi inte har ett alternativ som säger ”talar för att den undersökta är under 18 år”. Det handlar om valet av metod, den inbyggda säkerheten i det, att vi tittar på något som sker i 20-årsåldern snarare än 18-årsåldern, förklarar Elias Palm.

Borde medicinskt ålderstest vara obligatoriskt för alla ensamkommande flyktingbarn som söker asyl i Sverige?
1605 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag