Ronnie Spector om covid-19-döde Phil Spector: ”En usel make”

Phil Spector 2017 och 2000 Foto: John Mathew Smith CC BY-SA 2.0/
  • Måndag 18 jan 2021 2021-01-18
E-post 26

USA Phil Spector, mannen bakom begreppet ”Wall of sound” och producenten till bland annat Beatlesalbumet ”Let it be” har avlidit i fängelse av covid-19. Spector dömdes 2009 för dråp på skådespelerskan Lana Clarkson. ”Han var en briljant producent men en usel make”, skriver tidigare hustrun, sångerskan Ronnie Spector på Facebook.

Spector dog den 16 januari i fängelset i Stockton, Kalifornien efter att ha fått covid-19 för ungefär en knapp månad sedan. 2009 dömdes Spector till fängelse mellan 19 år och livstid för dråp på skådespelerskan Lana Clarkson. Clarkson blev 40 år.

Spector slog igenom i början av 1960-talet som musikproducent och låtskrivare och var mannen bakom begreppet ”Wall of Sound”. Spector skapade en massiv ”vägg” av ljud genom att lägga flera spår och skapa en symfonisk ljudmatta.

Bland de hits som Spector producerade finns ”Be my baby” med Ronettes. En av gruppens medlemmar, Ronnie Bennett (senare Spector) gifte sig med Phil Spector. Ett äktenskap som präglades av att Spector misshandlade henne och bland annat höll Ronnie Spector inlåst i deras herrgård.

Ronnie Spector har kommenterat Spectors död på sitt Facebook-konto.

Bland andra stora artister som Phil Spector producerade finns Beatles, George Harrison och Stevie Wonder. Några av de mest kända låtarna som Spector producerat är Ike och Tina Turners ”River deep, mountain high” och Beatles’ ”Let it be”.

 

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag