Ros och ris till Björn Söder (SD) efter inlägg om vaccinering

Bild: SELF Magazine/CC BY 2.0/Faksimil Twitter
  • Tisdag 28 dec 2021 2021-12-28
E-post 165

Björn Söder (SD) får hård kritik efter ett inlägg där han uppmanar till vaccinering. Men Söder får även beröm från vänsterkanten, där flera hoppas att han ska inspirera fler SD-väljare att vaccinera sig. Statistik från SCB visar emellertid att vaccinationsgraden är lägst i segregerade förorter, där få röstar på SD.

Björn Söder, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, får både kritik och beröm efter att ett inlägg där han tar sin tredje vaccinationsspruta och uppmanar andra att vaccinera sig.

På Twitter skriver många användare som motsätter sig vaccinering att de kommer sluta rösta på SD. Samtidigt får Söder stöd och beröm från ovanligt håll, som exempelvis Expressens tidigare kulturchef Jens Liljestrand.

På vänsterkanten hoppas flera att Björn Söders inlägg ska få fler Sverigedemokratiska väljare att vaccinera sig.

Tillgänglig statistik tyder emellertid på att låg vaccinationsgrad har lite med SD-sympatier att göra. SCB:s statistik över vaccinationsgrad visar nämligen att segregerade områden med hög andel invandrare som Herrgården i Malmö, Tensta och Rinkeby i Stockholm, Bergsjön, Gårdsten och Biskopsgården i Göteborg och Kronogården i Trollhättan har lägst vaccinationsgrad i landet. Samma områden har även lägst andel när det gäller valdeltagande.

– Det rör sig om områden som ligger i så kallade miljonprogramsområden i våra tre storstadskommuner. Delar av Gårdsten i nordöstra Göteborg har den lägsta vaccinationsgraden i landet, bara 36 procent. Här var valdeltagandet 43 procent, säger Stefan Svanström, expert på geografiska informationssystem på SCB.

Läs även: Uppgift: Ordningsvakt hotad av män utan vaccinpass

I de områden som har lägst vaccinationsgrad hade även SD lägre resultat än valresultatet för hela landet 2018. I östra Gårdsten fick SD exempelvis 11,32 procent av rösterna, jämfört med valresultatet på 17,53 procent.

Övriga högerpartier, inklusive C, fick ännu sämre resultat, medan S, V och MP fick bättre resultat än valresultatet för hela landet. För S blev valresultatet i östra Gårdsten hela 51,65 procent, jämfört med valresultatet på 28,26 procent.

Björn Söder besvarade senare kritiken med ett inlägg där han skrev att ”svenska folkets utbildnings- och kompetensnivå lämnar på en del håll en del övrigt att önska men det är förmodligen ett resultat av en fullständigt havererad skola”.

Läs även: Ville ha covidpass – försökte vaccinera fejkarm

Läs även: Iransk ayatolla varnar för vaccinerade: ”De har blivit homosexuella”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag