Rostami: ”Den här gruppen kommer att fortsätta vara lojala mot den iranska staten”

Nima Rostami Foto: Nyheter Idag/FT bild
  • Tisdag 7 jan 2020 2020-01-07
E-post 4299

STOCKHOLM Via Imam Ali-moskén i Järfälla bedriver Iran ett aktivt arbete i Sverige för att samla shiamuslimer och knyta dem till regimen i Iran säger Nima Rostami, advokat och samhällsdebattör. De senaste årens kraftiga inflöde av så kallade ensamkommande barn från Afghanistan har inneburit ett kraftigt tillskott. – De har en mycket stark lojalitet med den iranska staten. En del av dem, absolut inte alla, har tidigare krigat i Syrien i en shiamilis, säger Nima Rostami.

De senaste dagarnas utveckling i Iran och Irak där USA med en flygvapenattack Irans eliminerade militäre ledare Qasam Soleimani har satt strålkastarljuset på utvecklingen i Iran och Sveriges relationer med regimen.

Iran är ett av de tre länder som bedriver mest omfattande spionage i Sverige enligt Säpo. De andra två länderna är Kina och Ryssland. I Irans fall handlar det om både industriellt spionage och flyktingspionage – att iranier i exil bevakas.

Advokaten Nima Rostami har själv iranskt ursprung. Han menar att Iran inte bara inte ägnar sig åt informationsinhämtande utan att Iran idag har en offensiv strategi och vill vinna inflytande och makt i Sverige – i hela Europa.

Rostami pekar ut den shiamuslimska moskén i Järfälla – Imam Ali Center – som den iranska regimens maktbas i Sverige.

– För att förstå hur inflytandet sker behöver man förstå det politiska systemet i Iran. Det finns en president, Rouhani. Det är den administrativa makten och ambassaden inne i Stockholm lyder under honom. Men den verkliga makten i Iran ligger hos den andlige ledaren, ayatollah Khamenei. Och hans representant finns i moskén i Järfälla, säger Rostami.

Khamenei styr över militären och revolutionsgardet.

– Den iranska utrikespolitiken styrs av Khamenei via revolutionsgardet. Enligt den iranska konstitutionen har Khamenei även rätt att välja utrikesminister, säger Nima Rostami.

Läs även: Heberlein: 10-talet var amatörernas glada afton i spalterna

Den iranska regimens strategi för att skapa inflytande går ut på att bygga upp föreningar och församlingar i europeiska länder.

– Dit knyter man till sig shiamuslimer, inte nödvändigtvis iranier. Det kan vara irakier, libaneser, syrier och afghaner, som är shiamuslimer. De här personerna som man knyter till sig har i de flesta fall någon form av uppehållstillstånd eller så är man medborgare. Genom de här medlemmarna försöker sedan den iranska regimen få ut sin politik, säger Nima Rostami.

Nima Rostami säger att propaganda för den iranska regimen sprids på svenska i sociala medier och att även traditionella medier ger utrymme till experter som är regimtrogna.

Det handlar inte sällan om att utmåla sanktionerna mot Iran som något dåligt eller att lägga ansvaret på konflikten på andra aktörer än Iran.

Runt om i Sverige finns föreningar och shiamuslimska moskéer som är underställda moskén i Järfälla.

– Imamen som leder Imam Ali Center i Järfälla kallas i iranska medier för ”den andlige ledarens representant i Skandinavien”. För iranier är inte det här någon hemlighet. Det är självklart och jag förutsätter att Säpo är medvetna om Järfällamoskén och hur den fungerar, säger Nima Rostani.

De senaste åren har ett stort antal nya regimtrogna – 20 000-30 000 framförallt unga män – anslutit i Sverige enligt Nima Rostami. Det handlar om afghaner, som ofta kommit som så kallade ensamkommande barn till Sverige.

– De tillhör folkgruppen hazarer och de flesta är till och med födda i Iran, säger Rostami.

– De är lågutbildade, väldigt traditionella och religiösa. De har inte långa skägg som salafisterna har, men de har en enormt stark lojalitet mot den shiamuslimska ledningen och den andlige ledaren (Khamenei).

– Deras lojalitet är starkare än den du finner hos regimtrogna iranier, säger Nima Rostami. Han hänvisar till den starka klankultur som råder inom den hazariska gruppen som en av förklaringarna.

Läs även: Assar Lindbeck: Invandringen forfarande exceptionellt hög – nu krävs smärtsamma reformer

Bland de afghaner som kommit till Sverige finns det individer som har stridit för shiamilisen Fatemiyoun i Syrien, säger Nima Rostami.

– Jag säger inte att det är alla, men det finns en del, säger Rostami.

Uppgifterna om att afghaner som kommit till Sverige har stridit för shiamilisen bekräftas till Nyheter Idag av en oberoende källa.

Nima Rostami tror inte att hazarerna utgör någon akut terrorrisk gentemot allmänheten.

– Så har inte den iranska staten agerat de senaste 20 åren.

I stället är de ett möjligt verktyg för regimen att bedriva shiaislamistisk propaganda och för att driva på för en islamisering av Sverige menar Rostami.

– Hazarerna kommer även fortsättningsvis att vara lojal med den iranska regimen. De kommer att vara en röst för den imperalistiska shiapolitiken som Iran bedriver och är en resurs som regimen – via moskén – kan mobilisera för demonstrationer eller politiska aktioner.

Vad är den iranska regimens mål?

– Det är en islamisering (i shiamuslimsk tappning) av Europa. Det är det man vill uppnå.

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag