Ryska politiker vill deportera kriminella invandrare

  • Torsdag 12 jun 2014 2014-06-12
E-post 0

En grupp ryska lagstiftare vill ändra den nuvarande lagstiftningen om migration för att utvisa en utlänning som dömts för ett överlagt brott, med ett påföljande förbud  mot inresa till ryskt territorium.

De två ändringarna har utarbetats separat av Roman Khudyakov från den nationalistiska LDPR-partiet, och Raphael Mardanshin från partiet Förenade Ryssland, enligt RT News.

I förslaget föreslår Khudyakov att man tar ut 50 000 rubel (ca 10 000 kronor) i  böter från alla invandrare som dömts för ett överlagt brott. Upprepade överlagda brott ska bestraffas med utvisning och ett 15-årigt inreseförbud i Ryssland.

40 000 utlänningar deporterade

Tidigare i veckan sade chefen för det ryska migrationsverket, Konstantin Romodanovsky, att man redan utfärdat inreseförbud för över 800 000 utlänningar på grund av att de ägnat sig åt brottslig verksamhet, samt för att de uppehållit sig illegalt i landet. Majoriteten av dessa var medborgare i den forna Sovjetrepubliken, som har varit fria att resa in i Ryssland utan visum.

Förra veckan sa också chefen för Moskvas byrå mot korruption att man under årets första fyra månader deporterat 40 000 utlänningar från Ryssland, samt hindrat 45 000 från att resa in.

Kriminella nekas arbetstillstånd

Enligt en FN-studie som offentliggjordes i september förra året är Ryssland rankat som nummer två bland de länder som har flest antal invandrare och antalet uppgår till omkring 2 miljoner.

Invandringsfrågan uppmärksammas av många ryska politiker idag, både med fokus de ökande problemen i samhället, och även på grund av ren populism. Det mest populära initiativet är att begränsa möjligheterna för kriminellt belastade personer, eller personer med kopplingar till den undre världen, att komma in i landet, och i höstas antogs ett lagförslag om att neka arbetstillstånd till alla utlänningar som finns i brottsregistret.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag