Ryska utrikesdepartementet: ”Vi har rätt att placera kärnvapen på Krim”

Ryska stridsvagnar av typen T-72 anlände till Krim i mars 2014. Foto: RT Ruptly
  • Onsdag 11 mar 2015 2015-03-11
E-post 40

RYSSLAND Insatserna i det nya kalla kriget mellan Ryssland och Nato blir allt högre. Samtidigt som amerikanskt pansar sätts i land i Baltikum påstår sig Ryssland ha rätt att placera kärnvapenbaser på Krimhalvön.

När Sovjetunionen föll och Ukraina blev en självständig stat lovade Ryssland att respektera Ukrainas framtida självständighet, bland annat i utbyte mot att Ukraina överlämnade hela sin kärnvapenarsenal till Ryssland.

Förra året återvände de ryska styrkorna dock till Ukraina, och nu kan även kärnvapnen vara på väg tillbaka.

– Självfallet har Ryssland rätten att placera ut kärnvapen på sitt eget territorium om man tycker det är nödvändigt, sa Mikhail Ulyanov, chef för departementet för ickespridning och vapenkontroll, som sorterar under det ryska utrikesdepartementet, till Interfax under onsdagen, rapporterar Sputnik News.

Ryssland har även tidigare uttryckt sin syn på rätten att placera kärnvapen på ockuperade Krimhalvön. I slutet av förra året påpekade utrikesminister Sergej Lavrov samma sak som Mikhail Ulyanov gett uttryck för nu. Då menade USA att man inte tänkte låta en sådan handling gå obesvarad.

I samtalet med Interfax poängterar Mikhail Ulyanov dock att han inte har en aning om huruvida någon plan för att placera kärnvapen till Krim finns. Hans uttalande ska enbart ses som ett klargörande att rätten är på Rysslands sida.

Världen går mot ett andra kallt krig

Kommentaren kommer samtidigt som det nya kalla kriget mellan Nato och Ryssland rasar som hårdast. Så sent som igår skrev Nyheter Idag om hur Ryssland känner sig manade att svara på Natos truppförflyttningar nära den ryska gränsen.

Bland annat har USA landsatt hundratals tunga militära enheter, såsom stridsvagnar och stridsfordon, i Riga. Kan tänkas är att det ryska utrikesdepartementets uttalande om kärnvapen på Krim är just ett svar på, och en fingervisning om hur Ryssland kan komma att agera om Nato fortsätter att förstärka sina ställningar i Baltikum och östra Europa.

– Detta är en signal till president Putin att vi kommer att ställa upp tillsammans, sa den amerikanske generalen John O’Connor till nyhetsbyrån AFP samtidigt som han inspekterade avlastningen av fordon i Riga.

Situationen i östra Europa börjar mer och mer likna den som världen såg i Tyskland under det första kalla kriget. Stämningen kan snabbt bli mer fientlig och hela situationen kan komma att eskalera utan att den mänskliga faktorn inser vad som håller på att hända.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag