Ryssland anklagar Turkiet för att ge stöd åt terrorstaten IS genom oljeaffärer

Ryssland menar att Turkiet att köper olja av terrorstaten IS. Foto på Putin (t.h): Remy Steinegger / Wikimedia Commons
  • Onsdag 25 nov 2015 2015-11-25
E-post 503

SYRIEN Efter att ett ryskt militärflygplan blev nedskjutet av Turkiet anklagas nu Turkiet för att ge stöd åt terrorstaten IS. – Islamiska staten tjänar mycket pengar, hundratals miljoner om inte miljarder dollar, på att sälja olja. Dessutom skyddas de av ett helt lands militär, förklarade Rysslands president Vladimir Putin efter incidenten.

Det geopolitiska läget har blivit än mer ansträngt i Syrien efter att Turkiet skjutit ner ett ryskt militärflygplan nära gränsen mellan Turkiet och Ryssland. Tidigare har Nyheter Idag berättat hur Ryssland förstärker sin militära närvaro i området, inte minst med missilkryssaren ”Moskva” som hädanefter ska närvara i östra Medelhavet för att ge skydd i luftrummet.

Skärper tonen dramatiskt mot Turkiet

Svaret på incidenten med det nedskjutna flygplanet inbegriper inte bara en militär upptrappning i Syrien, nu anklagas Turkiet öppet av Rysslands president Vladimir Putin för att ge stöd åt terrorstaten IS. I ett uttalande i anslutning till incidenten adresserades Turkiet av den ryske presidenten.

– Islamiska staten tjänar mycket pengar, hundratals miljoner om inte miljarder dollar, på att sälja olja. Dessutom skyddas de av ett helt lands militär. Man kan förstå varför de agerar så djärvt och fräckt som de gör. Varför de mördar människor på så grymma sätt. Varför de genomför terrordåd över hela världen, inklusive hjärtat av Europa, sade han.

Nu fortsätter kritiken och anklagelserna mot Turkiet som en stat som sponsrar terrorism. Den ryska statliga tevekanalen RT skriver att sonen till den turkiska presidenten Recep Erdogan,  Necmettin Bilal, har samröre med ledare i terrorstaten IS. Som stöd för det påståendet publiceras en bild från Twitter som sägs föreställa Necmettin Bilal tillsammans med ledare från IS.

”Ankara tjänar pengar på oljeaffärer”

Ryska medier har den senaste tiden publicerat videobilder som visar hur ett stort antal tankbilar för oljetransport attackeras av rysk militär. Agerandet uppges vara ett led i att försvaga terrorstatens inkomster från försäljning av olja.

I samma artikel hos statliga RT citeras Eldar Kasayev, en expert inom den ryska oljeindustrin. Han berättar att IS säljer olja till mycket lågt pris, långt under marknadsvärdet. På så sätt kan mellanhänder tjäna grova pengar på att göra affärer med IS och ett av de länder som köper olja och på så sätt uppges finansiera terrorstaten uppges vara Turkiet.

– Genom att sälja vidare oljan har Ankara möjligheten att få en extra inkomst och fortsätta bomba Kurderna, samtidigt som de säger att de bombar radikala element, säger Kasyev enligt RT.

Turket är samtidigt medlem i militäralliansen Nato, vilket betyder att en rad länder kan bli tvungna att hjälpa Turkiet militärt i händelse av en väpnad konflikt med Ryssland. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har manat till lugn och nedtrappning mellan Turkiet och Ryssland.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag