Ryssland sätter in tunga bombflyg mot terroristerna i Syrien – Kan bära kärnvapen

Tu-160 är ett mycket tungt bombplan – maximal startvikt är hisnande 275 ton. Foto: Wikimedia Commons
  • Tisdag 17 Nov 2015 2015-11-17
E-post 46

SYRIEN Under tisdagen rapporterar flera ryska medier att strategiska tunga bombflyg sätts in mot terrorister i Syrien. Det ska vara flygplansmodellerna Tu-22, Tu-95 och Tu-160 som sätts in i den ryska insatsen enligt Rysslands försvarsminister Sergej Shoigu.

Efter terrordåden i Paris har Frankrike satt in tunga militära resurser mot terrorstaten IS där de nyligen bombade IS-fästet Raqqa. Samtidigt har Frankrike begärt militärt stöd av EU enligt Lissabonfördraget, men snabbast på bollen var Ryssland som sätter nu förstärker sin insats med tungt bombflyg.

Det är flygplansmodellerna Tu-22, Tu-95 och Tu-160 som sätts in i den militära operationen enligt den ryske försvarsminister Sergej Shoigu, rapporterar det statliga mediebolaget RT. Samtliga flygplansmodeller som börjar med beteckningen Tu är designade av konstruktionsbyrån Tupolev, ett företag som grundades redan 1922.

Modellen Tu-22 har Nato-beteckning ”Backfire”. Det är ett förhållandevis gammalt flygplan från 70-talet, men har uppgraderats efterhand och används fortfarande av den ryska försvarsmakten. Tu-95 är en ännu äldre trotjänare som varit med sedan 50-talet. En speciell egenskap med Tu-95 är att planet drivs av turboprop-motorer, med dubbla propellrar som roterar i motsatta riktningar, istället för de mer vanliga jetmotorerna.

Slutligen är Tu-160 kanske den mest intressanta flygplansmodellen. Det planet utvecklades på 80-talet och var det sista bombflyget som utvecklades av Sovjetunionen. Det är ett synnerligen kompetent bombplan med en total startvikt om hela 275 ton. Trots storleken och tyngden kan planet nå hastigheter upp till Mach 2.

Samtliga flygplan som Ryssland sätter in i Syrien har potential att bära kärnvapen. Exempelvis används både Tu-22 och Tu-95 i ryska flygövningar över Östersjön där dessa övningar beskrivs som simulerade kärnvapenanfall, något som försvarsbloggaren Niklas Wikström tidigare uppmärksammat.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag