Rysslands svar på amerikansk nedskjutning av syriskt flyg: Betraktar USA-plan som fientliga mål

Foto: Alexei Druzhinin / Ria Novosti
  • Måndag 19 jun 2017 2017-06-19
E-post 207

SYRIEN Ryssland betraktar nu amerikanska flyg, väster om floden Eufrat, som fientliga mål, detta efter att USA skjutit ner ett syriskt plan i Syrien. – Vad är detta om inte en aggression? Det är också ett stöd till terroristerna som USA till synes kämpar mot, säger vice försvarsminister Sergej Ryabkov

Under gårdagen sköt USA ner ett Syriskt plan i Syrien. Anledningen är, enligt USA, att planet, som tillhörde Syriens regering, ska ha attackerat den kurddominerade och USA-understödda SDF-milisen.

”Koalitionens mål är att besegra IS i Irak och Syrien. Koalitionen söker inte strider med den syriska regimen, Ryssland eller proregimska styrkor som samarbetar med dem, men kommer inte tveka att försvara koalitionen eller dess allierade styrkor från några som helst hot”, skrev SDF i ett pressmeddelande. 

Enligt Syriens regering attackerade planet IS-terrorister.

Enligt Björn Ottosson, statsvetare vid Stockholms universitet specialiserad på amerikansk säkerhetspolitik, är den amerikanska insatsen mot syriskt flyg en klar eskalering av konflikten, det säger han till Aftonbladet. Enligt Ottosson har något liknande inte inträffat tidigare.

Nu höjs tongångarna rejält mellan länderna inblandade i kriget.

”Den här attacken belyser koordinationen mellan USA och IS och den avslöjar USA-administrationens onda avsikter att stödja terrorism och investera det i det USA-zionistiska projektet i regionen”, skriver Syriens regering i ett uttalande, enligt Aftonbladet. 

Ryssland, som stödjer Syriens regering, är mycket kritiska mot USA:s agerande och det ryska försvarsministeriet uppger att de nu kommer behandla alla amerikanska plan väster om floden Eufrat som fientliga mål.

– Vad är detta om inte en aggression? Det är också ett stöd till terroristerna som USA till synes kämpar mot, säger vice försvarsminister Sergej Ryabkov, enligt statliga nyhetsbyrån Tass.

Enligt Ryssland utrikesminister, Sergej Lavrov, ska Syriens suveränitet och territoriella integritet respekteras, han understryker även vikten av att alla aktioner på marken i kriget i Syrien måste koordineras med Damaskus.

Ryssland uppger även att man slutar använda den direktlinje man tidigare haft med USA i syfte att undvika incidenter i syriskt luftrum.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag